📈چشم انداز تورم ۹۶ و درس‌هایی از یک تجربه.. ✍️تیمور رحمانی. دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

📈چشم انداز تورم 96 و درس‌هایی از یک تجربه

✍️تیمور رحمانی
دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

◀️اقتصاد ایران به دنبال اعمال تحریم‌های همه‌جانبه و البته متاثر از بیماری هلندی تزریق درآمدهای بسیار بالای نفتی، وارد دوران تورمی شدید در سال‌های 1391 و 1392 شد و در خردادماه 1392 با تجربه نرخ تورم نقطه به نقطه 1/ 45 درصد در شرایط دشواری قرار گرفت که مجموعه عواملی از قبیل شروع مذاکرات با قدرت‌های جهانی، کنترل نرخ ارز، بهبود انتظارات و اعلام سیاست کنترل و تک‌رقمی کردن تورم از سوی دولت و درپیش گرفتن سیاست‌های مالی و پولی در آن راستا، روند نزولی نرخ تورم را شروع کرد. ابتدا نرخ تورم ماهانه و نقطه‌به‌نقطه و سپس نرخ تورم متوسط سالانه به‌طور چشمگیری کاهش یافتند. گرچه نرخ تورم ابتدا به‌شدت کاسته شد، اما در سال 1393 نرخ تورم نقطه به نقطه در بازه 4/ 14 تا 4/ 17 درصد باقی ماند و در سال 1394 بود که روند آن کاملا نزولی شد تا اینکه در آذرماه 1394 تک‌رقمی شد. کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه تا خردادماه 1395 تداوم یافت که در آن نرخ تورم نقطه به نقطه به 8/ 6 درصد رسید و همزمان نرخ تورم سالانه نیز در خردادماه 1395 تک‌رقمی شد و به 7/ 9 درصد رسید و به نظر می‌رسد که نرخ تورم کل سال 1395 نیز تک‌رقمی باقی بماند.

◀️حال دو پرسش مهم این است که اولا نرخ تورم در سال 1396 چه روندی را دنبال می‌کند و ثانیا سیاست کاهش و تک‌رقمی کردن نرخ تورم در طول حدود چهار سال گذشته با چه موانعی روبه‌رو بوده است و چه درس‌هایی برای اقتصاد ایران به همراه دارد.

◀️در پاسخ به پرسش اول، لازم است هم به روند داده‌های تورم توجه شود و هم مبنای نظری عوامل تعیین‌کننده تورم موردتوجه قرار گیرد. در خصوص با داده‌های نرخ تورم، به نظر می‌رسد شواهد از وارونه شدن نرخ تورم و افزایش تدریجی آن حکایت دارد. ضمناً در اواخر سال 1394 و متاثر از روند نزولی مداوم تورم نقطه به نقطه، تصور غالب این بود که نرخ تورم نه‌تنها تک‌رقمی می‌شود، بلکه می‌تواند به ارقام زیر 5 درصد برسد. نویسنده از همان زمان بر این باور بوده است که چنین چیزی ناممکن است و امکان تداوم نرخ تورم نزولی بسیار پایین‌تر از امکان افزایش آن است. آنچه در سال 1395 رخ داده است، همین موضوع را تایید می‌کند.
https://goo.gl/a6BvT1
لینک کامل مقاله در باشگاه اقتصاددانان دنیای اقتصاد:
https://goo.gl/PjkXre


کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari