️درباره‌ مقدمه کتاب غنای آیت الله خامنه‌ای- بخش نخست.. محمدصادق مستفید

♦️درباره‌ مقدمه کتاب غنای آیت الله خامنه‌ای- بخش نخست

✍🏻محمدصادق مستفید

🔸چند روزی است متن درس خارج غنای آیت الله خامنه ای توسط انتشارات انقلاب اسلامی چاپ شده؛ کتابی است استوار و بایسته ی توجه ولی متاسفانه در مقدمه ی کوتاهی که برای کتاب نگاشته شده، شأن مقدمه بودن حفظ نشده و از دیدگاه اجتهادی آیت الله هادی معرفت انتقاد شده بدون آنکه میان نوشتار مقدمه با دیدگاه ایشان، مناسبتی باشد.

🔹نویسنده ی مقدمه که معلوم نیست چه کسی است، در ابتدا بیان می کند که دربارنشینان اموی و عباسی به ترویج غناء می پرداختند ولی اهل بیت با غنا و آنچه در دربار بنی امیه و بنی عباس میگذشت، مبارزه می نمودند. سپس فتوائی از آیت الله هادی معرفت بدون ذکر نام ایشان، مبنی بر اینکه غناء فی نفسه حلال بوده و تنها لوازم غنا مورد نهی امامان قرار گرفته را نقل نموده و با اظهار تعجب فراوان از این فتوا در یک صفحه به نقد آن می پردازد.

🔸آقای معرفت به فتوایش در ضمن مصاحبه ای با موضوع عزاداری سیدالشهداء اشاره کرده و می گوید: «بنده موسيقي را في نفسه حلال مي دانم و دليلي بر حرمتش نيست. همان طوري كه شيخ انصاري فرموده است موسيقي يا غنا ذاتاً دليل بر حرمتش نداريم، اصلا آنچه كه دليل داريم دليل بر حرمت لوازمش است. پس اگر آهنگ آهنگ فرح باشد كه هيچ اشكال ندارد. "قل من حرم زینة الله التی اخرج لعباده" يكي از زينت هاي طبيعي همين مسئله صداي خوش، زدن خوش، اينها جزء زينت هاي طبيعت است. فطرت انسان مايل به اين است. شارع نمي تواند اين را حرام كند. اصلا حرام نمي كند. چرا؟ "کانه خلقها لهم"، اصلا همه اينها، "اخرجها لعباده ، از پيغمبر يك حديثي است مسلَّم، سندش هم معتبر، مي فرمايد: "الهو والعبو فانی اکره ان یری فی دینکم غلظة؛ تفريح كنيد و بازي كنيد زيرا دوست ندارم كه در دين شما خشونتي ديده شود. اين دين اسلام است. موسيقی و غنا بانواعه و بآلاته اگر مناسب با مجالس گناه نباشد اشكال ندارد. الآن اگر شما از متخصصين هم بپرسيد، مي گويند غنا و موسيقي دو نوع است: يك نوع مبتذل، يك نوع متین مبتذل آن است كه در كاباره ها و مجالس رقص و لهو است. وقتي كه خود موسيقي و غنا را چه صوتي و چه آلاتي اش، اين اگر در حدّ متين و معقول باشد، هيچ دليلي بر حرمتش نداريم. اما اگر در حدّ ابتذال و بوالهوسي باشد آن وقت حرام است. مرحوم امام و آقاي خوئي هم مي گويند: اشاره به مجالس خاصي است. لوازمش را بهش اشكال مي كنند. فقط يك چيزي هست و آن اينكه من قيدي زدم كه جايي سوء استفاده نشود. يك چيزي كه در ذهنم هست اين است كه گاهي آن را مي آورند در همين مجلس قرار مي دهند. يعني اينكه مي خواهم بگويم مثل مرحوم امام خيال كرده تناسب مجالس لهو و لعب، يعني لازم نيست كه مال آن مجلس باشد; اگر مناسب هم باشد، يعني طرزي است كه براي آنجا مناسب است آورده اند».

🔹مقدمه نویس، گفتار آقای معرفت را در مقدمه ی خود آورده ولی قسمتی که ایشان برای تایید فتوای خود به دیدگاه شیخ انصاری تمسک نموده را حذف کرده؛ هچنانکه از ابتدای جمله ی "موسيقی و غنا بانواعه و بآلاته اگر مناسب با مجالس گناه نباشد اشكال ندارد" تا آخر گفتار ایشان را نیاورده است...

ادامه 👇👇👇

@religionandsociety