🔶چه کسی برد؟ چه کسی باخت؟. (درس‌های اجتماعی بازی‌های آسیایی اندونزی)

🔶چه کسی برد؟ چه کسی باخت؟
(درس‌های اجتماعی بازی‌های آسیایی اندونزی)

✍️مهدی سلیمانیه

▪️اندونزی، با بیش از 260 میلیون نفر جمعیت، پرجمعیت‌ترین کشور مسلمان جهان است. این واقعیت را برخی از ما نمی‌دانند. همین نکته است که ماجرا را جالب می‌کند: چهره‌ی جمعیتی جدید اسلام، دیگر عرب نیست. آسیای شرقی است. بگذریم. در این بازی‌ها، یکی از نکاتی که برایم جالب بود، پوشش زنان و حجاب آنها بود: از هر سه تیپ زن مسلمان اندونزیایی در جریان تشریفات و اداره مسابقه‌ها می‌شد دید: زنان کاملاً محجبه با روسری و لباس کاملاً پوشیده، زنان دارای روسری بازتر و موهای تا حدی بیرون و زنان کاملاً آزاد و بدون حجاب. چه مشکلی پیش آمد؟ جز اینکه تصویری دلنشین و دلچسب از زنان محجبه و اسلامی انتخابی و فضایی طبیعی به جهان از بزرگترین کشور مسلمان جهان ارائه شد؟ این نسخه و این تصویر - حتی برای تبلیغ خود مسلمانان و معتقدین - مؤثرتر بود یا تصویری یکدست و مصنوعی که ما از اسلام دستوری‌مان به جهان ارائه کرده‌ایم؟

▪️"بازی‌های آسیایی"، یک ابتکار عمل برای ساختن ِ یک "ما"ی آسیایی بود. از شرق تا غرب آسیا. یک هویت ِ آسیایی؛ و ورزش، بهترین ابزار برای ساخت چنین هویتی بود. چسبی که "ما"ی آسیایی را به هم پیوند می‌زند. نه اروپا، نه امریکا و نه افریقا چنین سابقه‌ای و چنین ابتکاری برای ساختن چنین هویت جمعی نداشته‌اند. باید قدر چنین ابتکاری را دانست و معنای پشت این "بازی"ها را درک کرد.

▪️شکاف‌های ایرانی - عربی و سنی - شیعی به حدی زیاد شده است که حتی ورزش، حتی بازی‌های آسیایی هم که قرار است مرهمی بر این شکاف‌ها و زخم‌ها باشند، به تقویت این شکاف‌ها منجر می‌شوند: گزارشگران بازی‌ها از ناراحتی‌شان از مدال‌آوری «عرب»ها می‌گویند و آرزوی شکست عربستانی‌ها را می‌کنند. باید این شکاف‌ها را جدی گرفت. جامعه و قدرت سیاسی، همه در یک بازی خطرناک ِ دو سر باخت ِ هویت‌گرایی مذهبی کور افتاده‌اند. بازی خطرناکی که برنده‌ای اگر داشته باشد، چشم‌آبی‌ها و موبورهای آن سوی جهان هستند که سلاح‌هایشان را کرور کرور باز بیشتر و بیشتر خواهند فروخت. اینجا، جایی است که باید به نقد همزمان قدرت سیاسی و جامعه دست زد: عرب‌ستیزی و سنی‌ستیزی، در هر چهره‌ای که باشد، آب به آسیاب استعمارگران و قدرت‌های جهانی خواهد ریخت که دلشان نه برای ما سوخته‌است و نه برای عرب‌ها. ما و عرب‌ها و افغان‌ها و ترک‌ها، در یک کشتی نشسته‌ایم. این را باید باور کنیم.


#یادداشتها #مهدی_سلیمانیه
@inkojaa
@religionandsociety

https://telegra.ph/file/33197a6c2a9b992f061f5.jpg