بازخوانی مبانی روشنفکری دینی در گفتگو با عبدالکریم سروش. عبدالکریم سروش

بازخوانی مبانی روشنفکری دینی در گفتگو با عبدالکریم سروش
ما، هم به قرآن نگاه نقدی داریم و هم به پیامبر
عبدالکریم سروش
زیتون – طاها پارسا: روشنفکران دینی، به صورت سنتی و شریعتی کلمه دیندار نیستند؛ این را خود آنان نیز کتمان نمی کنند.

روشنفکری دینی در ایران، از یک سو کتاب و سنت را مرجع و حجت خود می شمارد و از سوی دیگر به قرآن و پیامبر نگاه انتقادی دارد. به مبانی اعتقادی و حجیت مبانی معرفت شناسی خود نیز نمی پردازد.

جمعی، رویکرد روشنفکران دینی به قرآن و پیامبر را ، خلاف آیین اسلام می دانند و مسلمانی آنان را بر نمی تابند. گروهی نیز، رجوع مدام روشنفکران دینی به کتاب و سنت را، در تضاد با آداب روشنفکری دانسته و عقلانیت آنان را مورد تردید قرار می دهند. ناقدان سوم اشکال را در مبانی معرفت شناسی آنان می جویند.

روشنفکری دینی، در مواجهه با گروه اول مراجعه مستمر به کتاب و سنت را معیار و نشانه ی دینداری خود می داند و در مجادله با گروه دوم، نقد قرآن و پیامبر را دلیل تکیه اش بر عقلانیت و نشانه ی روشنفکری می خواند. جویندگان حجیت مبانی معرفت شناسی خود را نیز به متکلمان و روحانیان ارجاع می دهد، که آن را وظیفه ی خود نمی داند و خود بنا ندارد این مسئله را با همگان درمیان بگذارد.

هفتادسالگی عبدالکریم سروش و تولد سایت زیتون، بهانه ای شد که انتقادات این سه گروه را با او در میان بگذارم و سخنان پدر معنوی روشنفکری دینی را در این باره بشنوم. مشروح جواب های سروش را در ادامه بخوانید :