📚 کتاب «اخلاق محیط زیست». مهدی کلاهی

📚 کتاب «اخلاق محیط زیست»
@sahatzist
🖋 مهدی کلاهی

🔸 وقتی به مسایل و مشکلات محیط‌ زیستی و منابع طبیعی معاصر که ایران و جهان با آن روبه‌رو هستند می‌اندیشیدم، در نهایت به این رسیدم که برای حل این مسایل و مشکلات، نیاز به گفتمان‌سازی داریم، و پایه‌ی تداوم هر گفتمانی از مفاهیمی واحد سرچشمه می‌گیرد. این چنین بود که اهمیت حضور تحلیل‌های مبتنی بر فلسفه محیط‌ زیست برای رسیدن به آن مفاهیم واحد، برایم محرز شد. آموری لووینز معتقد است که پاسخ‌هایی که می‌گیریم به‌ سؤالاتی که می‌پرسیم بستگی دارند. شاید اکنون سؤال این باشد که چگونه به کمک فلسفه بتوانیم مشکلات محیط‌زیست را حل کنیم؟
@sahatzist
🔸 کتاب «اخلاق محیط‌زیست»، به ما کمک خواهد کرد تا به شکلی دقیق و اصولی به گستره‌ای از مسایل فلسفی و اخلاقی مربوط به محیط طبیعی بیاندیشیم. این کتاب نشان می‌دهد که چگونه برای آینده‌ای بهتر با یکدیگر همکاری کنیم. در این معنای وسیع، نظریه‌ی اخلاق شامل تحلیل فلسفی مسائل اخلاقی، سیاسی، اقتصادی، حقوقی، و اجتماعی است. در همین رابطه، هنگامی که فلسفه‌ی محیط‌زیست ملزم می‌کند که نگرش اساسی‌مان نسبت به طبیعت را تغییر دهیم، به معنای واقعی، ملزم می‌سازد که خودمان را تغییر دهیم.

🔸 کتاب «اخلاق محیط‏زیست»، با داشتن ساختاری پیوسته و مرتبط، محتوا و مبانی‌ای آماده کرده که تحلیل فلسفی توام با ژرف‌اندیشی را برای تجزیه و تحلیل وقایع جاری مهیا می‌سازد و حتّی تدریس اخلاق محیط‌زیست را بسیار آسان می‌کند. در این کتاب، گسترده‌ای از مفاهیم بازنمایی می‌شوند، از قبیل اخلاق وظیفه‌شناسی، فلسفه‌ی سودگرایی، پایداری، مسئولیت نسبت به آیندگان، انسان‌مداری، انسان‌محوری، غیرانسان‌محوری، زیست‌محوری، بوم‌محوری، ارزش ابزاری، ارزش ذاتی، ارزش تعلقی، اخلاق زمین، اکوفمینیسم، بوم‌شناسی ژرف، عدالت محیط‌زیستی، و بوم‌شناسی اجتماعی. به‌علاوه، این کتاب، بر دو مرحله از استدلال تأکید دارد: مرحله‌ی تصمیم‌گیری در مورد آن‌چه که باید انجام دهیم و چگونه باید زندگی کنیم، و مرحله‌ی بیشتر مفهومی و نظری در رابطه با بازگشت به عقب به منظور تأمل بر چگونگی تصمیم‏گیری در مورد آن چه انجام می‌دهیم و به آن چه ارزش قائل می‌شویم، است.
@sahatzist
🔸 اخلاق محیط‌زیست یکی از شاخه‌های اخلاق کاربردی است که نحوه‌ی تعامل انسان با طبیعت را مورد مطالعه قرار می‌دهد و به چالش‌هایی می‌پردازد که تعامل غیراصولی انسان با محیط پیرامونی‌اش پدید آورده است. به بیانی دیگر، اخلاق محیط‏زیست شرحی اصولی از روابط اخلاقی میان انسان‌ها و محیط طبیعی آن‌هاست. فرضش آن است که هنجارهای اخلاقی می‌توانند و باید بر رفتار انسان نسبت به دنیای طبیعی حکمرانی کنند. بنابراین نظریه‌ی اخلاق محیط‏زیست باید به منظور توضیح آن که این هنجارها چیستند، در قبال چه انسان‌هایی مسئولیت دارند، و چه‌گونه این مسئولیت‌ها توجیه می‌گردند، به کار افتد. به‌عبارت دیگر، «اخلاق محیط‌زیست»، نقش انسان را به‌طور مؤثر، از فاتح زمین به شهروند و محافظ محیط تغییر می‌دهد.

🔸 کتاب حاضر اصل را بر این قرار داده است که تصمیم‌گیری در مورد خط‏مشی محیط‏زیستی باید در عرصه‌ی سیاسی و نه توسط متخصصان در آزمایشگاه‌های علمی، اتاق‌های هیأت مدیره‌ی شرکت‌ها، و نظام کاغذبازی دولتی صورت پذیرد. اما این گفته به این معنا نیست که تمام عقاید سیاسی با هم برابرند. در دوره‌ای که مباحث سیاسی در آن با برچسب زدن، دشنام دادن، و قلع‌وقمع کردن مخالفان توأم است، ضرورت تفکر نقّادانه (دقیق و دارای منطق)، هرگز مشاهده نمی‌شود. اخلاق فلسفی، شما را بر آن می‌دارد تا هر آن‌چه که از صاحب‌نظران و مفسّران سیاسی در رسانه‌ها می‌شنوید، و همچنین فرضیات و دانسته‌های پیشین خود را به‌طور موقّت کنار گذاشته، و با حداکثر توان و دقت، بی‌غرض و متعادل، بیاندیشید.

🔸 در پایان، این کتاب، آن چه را که می‌گوید به‌دقت بررسی و وارسی می‌کند تا موفق شویم موضوع درست را بشناسیم. البته شاید ابتدا، متن کمی ثقیل به‌نظر آید ولی بعد از اتمام مطالعه‌ی هر فصل، ارزش حقیقی آن برایتان آشکار می‌گردد. هم‌چنین مطالعه‌ی چندین باره‌ی این کتاب، شما را به لایه‌های درونی چالش‌های محیط‌زیستی و منابع طبیعی می‌کشاند و ابزاری قدرتمند برای تحلیل‌هایتان فراهم می‌کند.
@sahatzist
🔻 منبع: تارنمای هامون ایران
yon.ir/ilO7r