🔴پسماندهای غذایی فراوری شده؛ افق تازه در تأمین غذای ارگانیک

🔴پسماندهای غذایی فراوری شده؛ افق تازه در تأمین غذای ارگانیک
@sahatzist
یک مطالعه در دانشگاه «درکسل»-ایالت پنسیلوانیای امریکا، پتانسیل بالای گرایش مصرف کنندگان به پذیرش یک دسته غذاهای جدید تهیه شده از اجزای مواد غذایی دورریز را نشان داد.
@sahatzist
این پژوهش مشترک به راهنمایی و رهبری سه استاد دانشگاه درکسل؛ جاناتان دویچ -استاد دکترای مرکز مدیریت مواد غذایی و مهمانداری-، حسن ایاز –استاد دانشکده مهندسی پزشکی- و دکتر سِری راجنیش –استاد دانشکده‌ی اقتصاد و کسب و کار- همراه با سه دانشجوی این دانشگاه صورت گرفت و به دنبال کشف غذاهایی تهیه شده از مواد زائد و پسماندهای غذایی بود، با این ایده که در صورت ارائه‌ی مناسب به مصرف‌کننده، می‌تواند راه مناسبی برای مقابله با ناامنی غذایی باشد.
@sahatzist
دویچ می‌گوید که این موضوع می‌تواند یک مبحث اقتصادی، محیط زیستی و فرهنگی برای حفظ مواد غذایی باشد، چرا که پسماندهای غذایی و مواد غذایی زائد را به محصولاتی قابل تغذیه و دارای ارزش افزوده تبدیل می‌کند، فرصت‌هایی برای اشتغال و کارآفرینی ایجاد نموده و همچنین جنبه‌های محیط زیستی هدررفت منابع را کاهش می‌دهد.
@sahatzist
تخمین زده می‌شود که خانواده‌های امریکایی هرسال حدود 80 میلیارد پوند غذا را دور می‌ریزند. بسیاری از مواد تشکیل دهنده‌ی این غذاها نیز در طول فرآیند تولید حذف می‌شوند و از محصولات کاملاً خوراکی‌ای که «زشت» تصور می‌شوند، در ویترین مواد غذایی مورد استفاده قرار نمی‌گیرند. و در حالی‌که بیش از 42 میلیون نفر در امریکا با ناامنی غذایی مواجه هستند، به نظر می‌رسد که این‌ها جزو پسماندهای سهوی ما به شمار بیایند.
@sahatzist
ولی سؤال و نگرانی بزرگ این تحقیق این بود که آیا مصرف‌کنندگان مواد غذایی تهیه شده از مواد غذایی زائد را می‌پذیرند؟ و آیا واقعاً آن‌ها را می‌خورند؟! مثلاً نوشیدنی تهیه شده از کنجاله‌ی حبوبات یا سبزیجات نامناسب برای سوپرمارکت‌ها؟!
@sahatzist
در حالی‌که مزایای اقتصادی استفاده از پسماندهای غذاییِ فراوری شده به نظر روشن می‌آید، همین نزدیک به دورریز بودن آن‌ها می‌تواند مردم را به مصرف چنین محصولاتی بی‌میل کند.
@sahatzist
محقّقان دانشگاه درکسل تصمیم گرفتند فرآیند انتخاب غذای مصرف‌کننده را آنالیز کنند تا بتوانند یک ارتباط مناسب برای این محصولات ارائه کنند. در نتیجه به سه عامل تأثیرگذار بر انتخاب مصرف‌کننده رسیدند که عبارت بودند از: محصول، برچسب و منافع محصول برای خود و دیگران.
@sahatzist
به جامعه‌ی آماری شرکت‌کننده در این تحقیق سه دسته غذا ارائه شد: غذاهای مرسوم، غذاهای ارگانیک و پسماندهای فراروری شده. شرکت‌کنندگان با چهار مدل غذا از دسته‌های غذایی یادشده پذیرایی شدند و در نهایت برداشت آن‌ها این بود که محصولات تولید شده از پسماندهای فراوری شده، برای محیط زیست مفیدتر از غذاهای مرسوم هستند ولی از محصولات ارگانیک کم‌فایده‌تر هستند. در نتیجه استقبال آن‌ها از این دست غذاها بهتر از حدّ انتظار بود.
@sahatzist
یافته های مثبت این مطالعه برای مدافعان مصرف پایدار، بازاریابان مواد غذایی و محقّقان ارزشمند است؛ با در نظر گرفتن پذیرش مصرف‌کنندگان و اولویت‌های بالقوه‌ی پسماندهای فراوری شده، این تحقیق می‌تواند حاکی از اوّلین تلاش‌های تجربی برای بررسی فرایند ارزش‌گذاری مصرف‌کننده برای انتخاب این دسته مواد غذایی جدید باشد. مهمتر از همه، محقّقان شروع به ارزیابی چگونگی ارائه‌ی محصولات تولید شده از پسماندهای فراوری شده به عنوان یک دسته جدید از مواد غذایی به مصرف‌کنندگان کرده‌اند تا بتوانند به بحران غذایی جهانی کمک کنند.
@sahatzist
مواد غذایی تولیدی از پسماندهای فراوری شده می‌توانند به عنوان یک طبقه از غذاهای ارگانیک در نظر گرفته شوند، و این امکان را برای ترویج چنین غذاهایی به عنوان یک دسته‌ی جدید فراهم می آورد که منافع خود را برای جامعه به ارمغان می‌آورد و حتی فروش این غذاها نیز سودآور ارزیابی شده است.
@sahatzist
ترجمه خبر: زهرا انوشه - منبع: science daily
yon.ir/zg3TJ