‍ 🔵گزیده‌ای از نظریات استاد عبدالکریم سروش درباره مساله محیط زیست

‍ 🔵گزیده ای از نظریات استاد عبدالکریم سروش درباره مساله محیط زیست

✅مطلب زیر گزیده ای از نظریات دکتر عبدالکریم سروش درباره چرایی آلودگی های زیست محیطی در جهان معاصر است که از یادداشت "صناعت و قناعت "منتشر شده در کتاب "تفرج صنع " آن را تلخیص و بازنویسی کرده ایم.
@sahatzist
✅همان طور که سروش در عنوان یادداشت هم لب و لباب پیام خود را به رخ کشیده است، به طور خلاصه می توان گفت ایشان "مساله محیط زیست "را در ذات تکنیک و صنعت می داند و "راه حل محیط زیست" را هم در پیش گرفتن اصل قناعت می پندارد و خواهان این است که جمهوری اسلامی به جای تقلید یا الگوبرداری از تکنولوژی غربی آن را در حداقل ها اخذ و بازتولید کند و در عوض الگوی قناعت جهانیان شود.
لازم به توضیح است که مقاله "صناعت و قناعت" در دهه 60 و قبل از موج دوم پاکسازی اساتید دگراندیش از دانشگاه ها و مراکز علمی نگاشته شده است.

✅در مطلب زیر ترتیب طولی اصل مقاله صناعت و قناعت رعایت نشده و با توجه به سبک نگارشی ادیبانه استاد سروش در پاره ای از جمله ها سعی در ساده سازی و حذف حواشی ادبی بوده است.نوشته های داخل [ ] توسط ساحت زیست و جهت رساندن بهتر منظور اضافه شده است.این مطلب توسط ساحت زیست تلخیص شده و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.
@sahatzist
🔸تکنیک نیاز آفرین است و نیاز، عجزآور. از این رو تکنیک نه قدرت بخش که قدرت ستان است...تکنیک ما را در گشودن رازهای طبیعت و در آزمودن فرضیات علمی تواناتر کرده است. دانشهایی که امروزه یک دیلمه جوان دارد، صدها برابر اطلاعاتی است که دانشمندترین آدمیان روزگاران گذشته داشته اند. ..همین رازگشایی ما را در سرکوبی طبیعت هم گستاخ کرده است.
@sahatzist
🔸طبیعت اینک نه دوست ما که خصم ماست. ما از او فاصله گرفته ایم و به آن به چشم دشمنی که اسرار خود را از ما پنهان می دارد می نگریم و از این رو بدان چنان حمله ور می شویم که گویی می خواهیم استخوان هایش را در هم بشکنیم و دلش را که حقه رازهای جهان است بشکافیم و سویدای ضمیرش را آشکار کنیم.به کوه ها، اقیانوس ها، معدن ها، جنگل ها و ..حمله می بریم و آنها را مهار می کنیم و بر آنها سوار میشویم ...مهار طبیعت البته توهم اقتدار مطلق را هم قوت می بخشد و غفلت و اعراض از حق را در دل می نشاند...و از ان بالاتر ، تفسیر روحانی از طبیعت را که گوهر دین است، از آدمی می ستاند. :که گویی پرده ای و در پس پرده اسراری نیست، و هستی هرچه در انبان دارد در ماده مقسور ظاهر کرده است و ماده هم خود را عاجزانه در اختیار قدرت ما نهاده است....آدمیان[باید]طبیعت را بهتر بشناسند تا بهتر بتوانند خود را در خدت آن درآورند. بهتر شناختن طبیعت[باید]بهترشنیدن فرمانهای آن باشد نه فرمان راندن بر آن...
@sahatzist
🔸رشد صنعتی چیزی جز پرخواری از طبیعت نیست...شکمخوارگان را در برابر بی غذایی تحمل کمتری است...آلودگی محیط زیست و زوال سرمایه های طبیعی ، بیماری و کیفر آن مسرفان اکول است که هم سرمایه ها را هدر کرده اند و هم ادیم زمین را به زهر آلوده اند...
@sahatzist
🔸صنعت نمی تواند مشکل ذاتی صنعت را حل کند.بلی محتمل است که پاره ای از زیانهای صنعت را بکاهند ..و کارخانه ای به پا کنند دودش هوا را نیالاید..اما از یاد نبریم که با همه این جدها می خواهیم "صنعت" را اگر بتوانیم از خطرناک بودن بیاندازیم و نه از "صنعت بودن"...می خواهیم مشکلش را حل کنیم نه اینکه خودش را منحل کنیم..تکنیک لوازمی دارد که از آن جدایی نمی پذیرد. هواپیمای بهتر بالاخره هواپیمایی است ایمن تر و پرشتاب تر .و کارخانه بهتر، بالاخره کارخانه ای است که از رقیب خود بیشتر تولید کند و تفاله های بیشتری پس بیافکند.فراموش نکنیم هواپیمای بی ضرر [یا کارخانه بی آلاینده] خود یک محصول است و [برنده رقابت آنها هستند که ]در عرصه رقابت حریف را عقب نگه دارند و اسرار خود را برای دیگران فاش نکنند مبادا که انان سبقت گیرند و پیش تر افتند.....اگر صنعت است، سبقت جو و رقابت افکن و فزونی طلب و تعادل زاست و جز این نمی تواند باشد."تکنیک قانع" یک تناقض است.
@sahatzist
ساحت زیست