🌎سازگاری با اقلیم مسأله‌ای انسانی است نه فنی و مهندسی. بذرافکن. دکتری جامعه شناسی تغییرات اجتماعی

🌎سازگاری با اقلیم مسأله ای انسانی است نه فنی و مهندسی
@sahatzist
🖊مهتا بذرافکن
دکتری جامعه شناسی تغییرات اجتماعی

🔸تطبیق و سازگاری با شرایط اقلیمی دو رکن اساسی بقا برای همه موجودات زنده بوده است و خواهد بود. تغییرات اقلیمی نه امر غریبی است و نه منحصر به زمانه ماست، بلکه در تمام طول حیات در کره، بارها زمین دستخوش تغییرات شده و هربار موجودات زنده با روشهای منحصر بفرد برای بقا جنگیده و از مهلکه گریخته و نسل خود را با تغییرات سازگار تداوم بخشیده‌اند.

🔸در چند دهه اخیر نیز دانشمندان خبر از تغییرات اقلیمی وگرمایش زمین داده اند که البته بیش از آنکه بلای طبیعی باشد، حاصل عملکرد نابخردانه انسان درمصرف منابع است که زندگی و حیات بر روی کره زمین را به مخاطره افکنده و شوربختانه اين‌بار انسان بیش از هر موجود دیگری در کانون خطر است.
@sahatzist
🔸اگرچه هنوز متهمان اصلی آلودگی محیط زیست و دستکاری در طبیعت، منتشرکنندگان گازهای گلخانه ای به دلیل منافع اقتصادی وسیاسی از پذیرش خطر سرباز می زنند، اما زنگ خطربرای بسیاری از مناطق زمین به صدا درآمده و از قضا در خط مقدم خطر کسانی هستند که کمترین دخالت و منفعت در آلودگی منجر به گرمایش زمین داشته اند.

🔸در هر صورت کشور ما نیز در زمره کشورهایی است که به دلیل عدم جدی گرفتن هشدا های اقلیمی، با غارت و هدر دادن منابع آب، بسیار زودهنگام زنگ خطر تنش آبی توأم با خشکسالی برایش بصدا درآمده است و بعد از گذشت سالها و از دست رفتن فرصت‌های بسیار، با تلاش فعالان محیط زیست و ظهور نشانه های خطر، برخی از مدیران تکنوکرات پذيرفته اند که خطر جدی است و باید به دنبال سازگاری و تطبیق رفت.

🔸چند روزگذشته نیز جلساتی درهمین خصوص توسط وزارت نیروبرگزار شده است و سوال اینجاست که با حضور چه کسانی قرار است برنامه های تطبیق و سازگاری پیش برده شود؟
@sahatzist
🔸توسعه یک فرایند چند بُعدی است که بُعد انسانی آن مهمترین و در عین حال فراموش شده ترین در ایران است. فن سالاران و مهندسان، طراحان و برنامه ریزان تأثیر گذار در توسعه در ایران هستند، یعنی کسانی که نگرششان به توسعه، یک نگرش پروژه محور، اقتصاد محور و مهندسی محور ی است که همانند پروژه های فنی در یک مدت خاص باید به بهره برداری برسد و در نتیجه صورتبندی های دیگر توسعه در آن بسیار نامتوازن و کم اهمیت دیده شده است. .

🔸همین نگاه پروژه محور به جای فرآيند محور باعث شده که توسعه به شکل بسیار نامتوازن، بحران زا، آسیب زا و نابرابری زا اجرا شود. وضعیت حال حاضر نیز پیامد همین نگاه است.
نکته قابل تامل نیز این است که حال همان نگاه مهندسی محور که این اشتباهات فاحش را در حوزه محیط زیست و آب رقم زده، برنامه ریز و پیش بًرنده برنامه سازگاری و تطبیق برای حل مسأله تنش آبی شده است. و سؤال اینجاست که چطور می‌شود نگرشی که با عملکرد اشتباه این مسأله را ایجاد کرده ، متولی رفع و حل آن شود؟

🔸سازگاری و تطبیق بویژه درحوزه روستایی که هم اکنون در معرض خطر جدی است، بیش از این که یک مسأله فنی و پروژه مهندسی باشد، یک مسأله انسانی است و لذا برای آن نیز باید به توانمندی علوم انسانی متکی بوده و بر بستر علوم انسانی طراحی و برنامه ریزی شود. آنهم متخصصان علوم انسانی که خود در میدان پژوهش بوده و مسأله تنش آبی و پیامدهای آن را درک کرده باشند، چرا که سازگاری فقط بر توانمندیهای جوامع محلی متکی است و تنها با حضور فعال سازمان‌های مردم نهاد، جامعه شناسان، متخصصان مدیریت محيط زیست، پژوهشگران مسائل روستایی کارآفرینان توانمند و حتی روان شناسان با تجربه، با محوریت مشارکت جوامع محلی قابل اجراست.
@sahatzist
🔸توسعه فن سالارانه سالهاست که ضربات مهلکی بر محیط‌زیست، منابع آب و زندگی روستایی وارد کرده و وقت آن است که توسعه به بستر فرآیند محوری باز گشته و فن سالاری جای خود را به انسان مداری دهد، در حوزه روستایی با توجه جدی به مشارکت محلی است که سازگاری و تطبیق راه حل مطمئن بقا خواهد بود.
ساحت زیست
@sahatzist

http://uupload.ir/files/68ea_download.jpg