‍ ‍ ‍. شماره ۸.. ‌بشر_در_جهان‌سوم

‍ ‍ ‍ #معرفی_کتاب
شماره ۸

#ذکر_مناقب_حقوق‌بشر_در_جهان‌سوم
دکتر محمّدعلی اسلامی‌ندوشن
🌷🌷🌷🌷🌷🌷

ذکر مناقب حقوق بشر در جهان سوم؛ کتابیست درباره‌ی اوضاع سیاسی اجتماعی کشورهای جهان سوم از جمله ایران در سال‌های ۵۶ و ۵۷ که تنها اثر حقوقی از این دانشمند فرزانه است.
دکتر اسلامی‌ندوشن در این کتاب به طور خاص به این نگرانیِ انسان آن هم از پنجره‌­ی حقوق_ البتّه با حال و هوای ادبی خودشان_ پرداخته‌ و این اثر را به "شهدای گمنام آزادی ایران" تقدیم کرده‌اند که شهدای از مشروطه‌ به‌ این‌ سو را در بر می‌‌گیرد.‌
این کتاب همانطور که استاد در پیشگفتار آورده‌اند، از آذر ماه سال ۱۳۵۶، یعنی زمانی که هنوز دوران فضای باز سیاسی در هوای گرگ‌و‌میش به سر می‌برد به تدریج و به صورت سلسله مقالات شروع به انتشار کرد؛ نخست در ماهنامه‌ی "نگین" و سپس در "خواندنی‌ها" که با موافقت نویسنده به نقل آن پرداخت، در نهایت هم در مهر ماه سال ۱۳۵۷ و پس از چهار ماه انتظار برای دریافت مجوّز از سوی وزارت "فرهنگ و هنر" وقت، به‌صورت کتاب درآمد.
این اثر، نخستین نوشته‌­ای بود که مرز متداول ممنوع مطبوعات را پشت سر می‌­نهاد و گرچه عنوان "جهان سوم" را بر خود داشت، معلوم بود همان کشوری را که در آن به سر می‌‌برد، مورد نظر اوّل خود دارد.
در قسمتی از مقدّمه‌ی چاپ بعد از انقلاب اسلامی چنین آمده است:
"...آنچه می‌خواهم به آن اشاره کنم، آن است که نباید از درس بسیار هشدار دهنده‌ی گذشته غافل ماند.
نظام پیشین قربانی حقوق مردم و فاصله‌ی میان حرف و عمل شد. خیلی دیر خبر یافت که بازنده‌ی بزرگی بوده، آن هم در اوجِ آنکه خود را برنده می‌دانست.
از منبع عظیمی از عبرت که برای ایران به ارث نهاده غافل نمانیم،یک دستِ بسیار ظریف که فرهنگ باشد می‌تواند کوهی را از پای درآورد:
کمرِ کوه کم است از کمرِ مور آنجا
(حافظ) "

*خواندن این کتاب، علی‌رغم این که در دوران سلطنت پهلوی به نگارش درآمده امّا از حیث ارزشمندیِ اثر و البتّه کهنه نشدنِ مضامینی که نویسنده به آن پرداخته است، به علاقمندان و کوشندگان حوزه‌ی حقوق بشر در هر زمان توصیه می‌گردد.*

چاپ پنجم کتاب؛ تهران:آرمان و یزد، ۱۳۷۶، رقعی، ۲۶۲ص.
@sarv_e_sokhangoo