💠 معرفی جامعه شناسان

💠 معرفی جامعه شناسان

🔹تالکوت پارسونز (1902-1972) جامعه شناس آمریکایی و یکی از بزرگترین نظریه پردازان قرن بیستم است. تفحص ژرف در آثار جامع شناسان مهم اروپایی و تأمل در مسائل و بحران های عظیم این قرن سرانجام او را به سوی ساختن تئوری های جدید در رابطه با کنش فردی نظام اجتماعی و سیستم فرهنگی کشاند .

⚡️پارسونز برای عناصر فرهنگی و اجتماعی در شکل گیری سیاست و اقتصاد نقش عمده ای قائل بود و در ترویج کارکرد گرایی ساختی تلاش بسیار کرد .

💥تالکوت پارسونز؛ کلان نظریه کارکردگرائی ساختاری

⚡️به اعتقاد پارسونز : نظریه عبارت از یک سلسه مفاهیم انتزاعی خاصی است که تنها منعکس کننده بخشی از واقعیت اجتماعی است ،باید توجه داشت که از دیدگاه پارسونز نظریه چیزی است که ساخته می شود و دارای خصلت ارادی است ، افزون بر آن پارسونز خصلت جبری کنش اجتماعی را مردود دانسته، معتقد است که نظریه باید به تبیین نقش اجتماعی افراد و خصلتهای ادراکی و عاطفی آنها بپردازد ، بدون آنکه افراد به منزله موجوداتی تلقی شوند که کنشهای جبری و خود به خودی دارند .

💥کنش ارادی دلخواه اجتماع؛ ماهیت ارادی کنش

به طور کلی پارسونز جبری بودن کنش اجتماعی را رد می کند و نظریه خود را با توجه به ماهیت ارادی کنش، به عنوان حد وسط نظرات مثبت گرایان و ایده آلیستهای افراطی (آلمانی ) معرفی می کند . به نظر او اینان نماینده یک حرکت اساسی در ساخت تفکر تئوریک هستند و روی هم رفته در جریان رشد تفکر اروپاییان نسبت به مسائل انسان اجتماعی ، مرحله تازه ای را آغاز می کنند.

💥یکی از نظریه های معروف پارسونز نظریه رفتار یا «تئوری ارادی رفتار» است . عنصر مورد نظر او نه فرد بلکه کنش اجتماعی است. فرد در مرکز این نظریه و به عنوان کنشگر اجتماعی یا به عنوان عضوی از یک کل به نام نظام اجتماعی در کنش و فعالیت است. این عامل گرچه در چهار چوب نظام عمل می کند ، اما به نظر پارسونز عمل او جنبه ارادی و عقلانی دارد و کنشگر دارای خلاقیت و اختیار و نیروی ارزشیابی است. به نظر پارسونز ، ارزشها و هنجارهای اجتماعی چگونگی کنش را شکل می دهد و رهبری می کند .منظور او از «ارادی بودن کنش اجتماعی» به هیچ وجه آزادی مطلق در رفتار انفرادی نیست . در واقع به نظر پارسونز دو نوع روش یا شیوه عمل در برابر فرد وجود دارد که یکی بر اساس انگیزه های شخصی استوار است و دیگری عملی است که بر منافع اجتماعی متکی است. به اعتقاد او ، در تحلیل نهایی ، فرد همواره راهی را پیش می گیرد که منطبق با خواست نظام اجتماعی است ، به عبارت دیگر انگیزه های فردی با ارزشهای موجود نظام اجتماعی انطباق می یابد و به همین دلایل نظام اجتماعی پایدار می ماند. در عین حال کنش اجتماعی جنبه عقلانی دارد و افراد همواره غایت و هدفی را در رفتار خود دنبال می کنند.

⚡️در نظریه رفتار پارسونز اصطلاحات مختلفی از قبیل کنش، کنشگر، موقعیت یا محیط ، هنجارهای اجتماعی «استاندارد شده » تمایل و اختیار فرد و جریان اجتماعی شدن دخالت دارد .پارسونز رفتارها را حاصل پایگاه و نقش اجتماعی فرد در جامعه می داند. کنش بر خلاف رفتار اساساً آزادی است ، فرد در انجام دادن و انجام ندادن آن آزادی دارد و مختار است. از دیدگاه پارسونز کنشهای اجتماعی تحت تاثیر چهار خرده نظام عمل می کنند:

الف- نهاد دینی که مسئولیت ثبات اخلاقی جامعه را بر عهده دارد و از ارزشهای فرهنگی عمومی مراقبت می کند.

ب- نهاد حقوقی که هنجارها وقوانین اجتماعی را تنظیم می کند.

ج- نهادهای اقتصادی که شرایط انطباق با محیط طبیعی را فراهم و حیات اقتصادی جامعه را تأمین می کند.

د- و سرانجام نهاد های سیاسی که از هدفهای عمومی جامعه مراقبت می کند .

⚡️پارسونز حق انتخاب ارزشها را واقعیتهایی می داند که جنبه جهانی و عام دارند، در حقیقت متغیرهای الگویی فرایند کنش اجتماعی افراد را نسبت به موقعیت خود بیان می کند و شرایط ساختی کنش اجتماعی است . منظور او از متغیر در اینجا یک شق از دو شقی است که عامل، پیش از آنکه معنای موقعیت بر او معلوم باشد و بخواهد به عمل دست بزند باید یکی از آن دو را انتخاب کند. پارسونز تعداد این دو راهی ها را از پنج متغیر اساسی بیشتر نمی داند . این پنج متغیر از چهار چوب نظریه کنش مشتق می شوند و اگر فهرست آن کامل باشد یک نظام را تشکیل می دهند.

https://t.me/joinchat/AAAAAEJLNLu9Gs-xukoTpA