برای دوستان مهندس محاسب که در تهران (و سایر شهرها) از ستونهای فولادى با مقطع باکس در طراحی سازه‌های فولادی استفاده می‌کنند:

برای دوستان مهندس محاسب که در تهران (و سایر شهرها) از ستونهای فولادى با مقطع باکس در طراحی سازه‌های فولادی استفاده می‌کنند:

برای دوستان مهندس محاسب که در تهران (و ساير شهرها) از ستونهای فولادى با مقطع باکس در طراحی سازه های فولادی استفاده می کنند:
مقاله جديد ما در خصوص مدلسازی «رفتار لرزه اى اتصالِ تیر کامپوزیت به ستون باکس در قابهاى خمشى»🔻 در ژورنال
Engineering Structures

در این مقاله (که گزارش یک اکسپریمنت در #دانشگاه_کوبه در آن ارایه شده) مبانی و «فلسفه» طرح اتصالات بر مبنای استاندارد #ژاپن را پس از مقدمه (در فصل ٢) توضیح داده ام. همچنین با بکارگیری تئوری صفحات و پوسته ها و اصل کار مجازی، معادلات ديفرانسيل لازم برای محاسبه ظرفیت نهايى اتصال را ارائه کرده ام. #خلاصه بحثی که این مقاله به مهندسین نشان می دهد اینکه:

١- اتصالى كه در اين مقاله بحث مى شود در هيچ يك از دانشگاههاى آمريكايي مثل ليهاى، بركلى، استنفورد، مينسوتا و ... توسعه نيافته؛ يك اتصال كاملا ژاپنى است. و نمونه اى از مهندسى بومى ژاپن.

٢- تست نشان مى دهد كه چقدر جانِ ستون HSS (ورق فولادى) به اثر كامپوزيت (ناشى از حضور اسلب بتنى) حساس است (و تغيير شكل موضعى رخ مى دهد).
علت اين حساسيت بيان شده.

٣- تفاوت چشمگير (يا حيرت آور) استاندارد آمريكا با ژاپن را در اين بحث ملاحظه مى كنيد.
در حالى كه استاندارد آمريكا نسبت (ratio) عرض به ضخامت
Width-to-thickness
را به حدود ١٤ محدود مى كند، استاندارد ژاپن تا ٢٩ را مجاز مى داند!
( آنهم در كشور با ريسك زلزله بالاتر)


٤-آیین نامه آمریکا استفاده از كامپوزيت در سيستم باربرجانبی (LFRS) را مجاز نمى داند، حال آنكه در ژاپن مجاز است.

٥- آيين نامه آمريكا پیشنهاد می کند که یک گپ (Gap) بین دال بتنی و ستون فولادی (براى برخى اتصالات پيش پذيرفته) قرار گیرد (تا اثر کامپوزیت اکشن حذف شود)، اما این تستها در ژاپن + مدلهای المان محدود نشان می دهد که گپ «به تنهایی» کار نمی کند و همچنان "کامپوزیت اکشن" وجود خواهد داشت. دلیل باقی ماندن کامپوزیت اکشن، در مقاله توضیح داده شده.

*توجه شود كه استاندارد ژاپن اساسا به فلسفه "منطقه حفاظت شده" يا
Protected Zone
اعتقادى ندارد!
تست ها نشان داد هيچ خطرى از بابت جوش اِستاد (در منطقه حفاظت شده) وجود ندارد . ولى اِستاد در اين منطقه (به دليل ديگرى) نبايد باشد.

@solseghalam
▪️▪️▪️
📌پى نوشت:

يك- در #آمريكا استفاده از ستونهاي با مقطع H (وايدفلنج) رايج است؛ حال آنكه از حدود ١٩٨٠ كارخانجات فولاد #ژاپن ستونهاي با مقطع باكس (HSS يا RHS) توليد كرده و اين مقطع در ژاپن رايج است. (خصوصا براى قابهاى خمشى)

دو- اين تست ادامه سرى تست ها در دانشگاه هاى هيروشيما و توكيو تِك بود.

سه- اعتماد به نفس مهندسي ژاپن و اتخاذ راههايي كاملا متمايز و متفاوت با مسير آمريكايي ها
عصاره رنج است.
نه ترجمه.
استرس هاي استاد و سيگار پشت سيگار و حرص پشت حرص خوردنهايش در اين پروژه را ديدم. اينكه بارها تا نيمه شب در آزمايشگاه ماند و به بحث و گفتگو و دعوا و عربده گذشت.
مسير مهندسي سازه در ژاپن پس از زلزله كوبه، با مسير آمريكايي ها پس از زلزله نورتريج ، در برخي مباحث كاملا متفاوت است. يكي از اين تفاوت ها همين بحث «فلسفه» طرح #اتصالات و ستون هاى HSS است كه ملاحظه مى شود. "ترجمه" و نگاه به مسيرهاي ديگران، خوب است اما علاج مشكل ما نيست. مشكل ما بايد به واسطه رنج خودمان حل شود. با تست هاى خودمان. با فلسفه خودمان. و اين البته صبر مى طلبد و ارزان نيست... شتابزده ممکن نیست. https://sites.google.com/site/mrezaeslamisite/Home/HSS3.png?attredirects=0

📌 پی.دی.اف متن مقاله برای چند روز در ریسرچ گیت در دسترس خواهد بود🔻
https://www.researchgate.net/publication/330505908_Seismic_behavior_of_composite_beam_connected_to_HSS_column_with_large_width-to-thickness_ratio