✅تحولات شورای روستا از گذشته تا امروز. ✍️شهروز ‌کیا.. ✅دوران قاجار

✅تحولات شورای روستا از گذشته تا امروز
✍️شهروز #فروتن‌کیا

✅دوران قاجار
در این دوره قانون «تشكيل ايالات و ولايات و دستورالعمل حكام» را در سال 1286 با هدف تنظيم و ساماندهي وضعيت مديريت بر سرزمين به تصويب رساندند در این دوره مدیریت روستایی بر عهده کدخدا و مالکان بود.
✅دوره پهلوی اول
در این دوره قوانینی جهت مدیریت روستا تصویب شد. از جمله «قانون كدخدايي» در سال 1314 به تصويب مجلس رسيد. «آيین نامه تكليف كدخدايان» نيز در سال 1318 به تصويب هيأت وزيران رسيد. بر اساس اين قانون كدخدا وظايف مختلف اجرايي را در جهت تسهيل خدمات دولتي در روستا عهده دار شد. همچنین در آبان‌ماه 1316 بر اساس نخستین قانون تقسیمات نوین کشوری، برای هر دهستان یک دهدار و برای یک یا چند ده، یک کدخدا به‌عنوان نماینده دولت تعیین شد.
✅دوران پهلوی دوم
در این دوره با تصویب قانون مربوط به بنگاه عمرانی کشور در دهه 1330 مواجه هستیم. در این قانون ترکیب انجمن عمران ده مشتمل بر گروهی پنج نفره، شامل نماینده مالک، نماینده زارع، کدخدا و دو تن از معتمدین محلی، عمدتاً بر اساس اعتماد اهالی ده و نمایندگان مالک و زارع، پیش‌بینی شده بود. تغییرات دهه 1340 از جمله اصلاحات ارضی و کاهش قدرت مالکان، منجر به اصلاح قوانین مربوط به انجمن ده شد و انجمن‌های ده به‌عنوان نمایندگان رسمی دولت مطرح شدند. در این دوره قوانین دیگری مانند قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی به نوعی مدیریت روستایی را در ایران تحت‌الشعاع قرار داد و با تشکیل وزارت تعاون و امور روستاها به‌جای وزارت اطلاحات ارضی و تعاون روستایی، این امر شدت بیشتری یافت. قانون تشكيل خانه انصاف مصوب سال1344 هم در این دوره اتفاق افتاد.
✅انقلاب اسلامی
اولین قانون مربوط به شوراها تحت عنوان قانون شوراهای محلی، پس از انقلاب و با دستور آیت الله خمینی در نهم اردیبهشت 1358 و از سوی شورای انقلاب در تیر ماه 1358 تهیه، تصویب و برای اجرا به دولت وقت ابلاغ گردید.
همچنین «قانون تشكيلات شوراهاي اسلامي كشوري» مصوب سال 1361، مديريت روستايي را بر عهده نهاد جديدي واگذار كرد كه «شوراي اسلامي روستا» نام داشت و جانشين انجمن ده شده بود. مدت اعتبار شورا دو سال بود.
در سال 1365«قانون اصلاح قانون تشكيلات شوراهاي اسلامي كشوري» مصوب شد که بر اساس آن مدت اعتبار شورا چهار سال بود. تشكيل خانه هاي هميار روستايي هم برای پوشش دادن ضعف های این قانون بوجود آمد.
در سال 1375 قانون تشكيلات، وظـايف و انتخاب شوراهاي اسلامي كـشوري و انتخاب شهرداران به تصويب رسيد. بر اساس اين قانون، مديريت روستايي همچنان بر عهده شوراي اسلامي است. در اين قانون برخلاف دو قانون قبلي مسئوليت اجرايي مديريت روستايي بر عهده مقامي با عنوان دهيار گذاشته شده كه از سوي شورا براي مدت 4 سال انتخاب ميشود. صدور حكم دهيار با بخشدار و عزل او با شوراست. مشكلات اجرايي مديريت روستايي سبب شد در سال 1377 با تصويب قانوني به نام قانون تأسيس دهياريهاي خودكفا در روستاهاي كشور به وزارت كشور اجازه داده شود تا براي اداره امور روستاها سازماني به نام «دهياري» نیز تأسيس كند.
در اردیبهشت ماه امسال آخرین تغیرات با عنوان "قانون اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران" مصوب شد که مهمترین تغیرات آن کاهش تعداد اعضای شوراها به تناسب جمعیت بود.

#شورای_شهر
#انتخابات

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw