بانک‌های زامبی و دهه‌ی از دست رفته.. 📝 دهه‌ی از دست رفته در ژاپن

بانک‌های زامبی و دهه‌ی از دست رفته

📝 دهه‌ی از دست رفته در ژاپن
اقتصاد ژاپن در دهه ۹۰ میلادی با بحرانی روبرو شد که تا مدت‌ها بر عملکرد اقتصادی این کشور سایه افکند به طوری که این دهه در اقتصاد ژاپن به «دهه از دست رفته» معروف شد. ماجرا از این قرار بود که پرداخت تسهیلات توسط بانک‌ها یک حباب در بازار املاک و مستغلات ایجاد کرد و با از بین رفتن این حباب ضررهای بسیاری ناشی از عدم بازپرداخت تسهیلات و از بین رفتن نقدشوندگی دارایی‌های بانک‌ها به بانک‌داران تحمیل شد.
📝 بنگاه‌ها و بدرود حیات
در حالت کلی یک بنگاه اقتصادی ( اعم از بانک و ...) مانند انسان‌ها تولدی دارد و در دوره‌ی حیات خود با دشواری‌هایی نیز روبرو می‌شود. دست آخر ممکن است این دشواری‌ها به مرگ بنگاه یعنی ورشکستگی نیز منجر شود.
📝 مرده‌های متحرک در اقتصاد
پس از از بین رفتن حباب املاک و مستغلات در ژاپن، بانک‌ها در واقع ورشکسته بودند اما به علت پشتیبانی‌های دولت این ورشکستگی‌ها محقق نشد و همین امر باعث شد این بانک‌ها تبدیل به مرده‌های متحرک یعنی زامبی شوند. این ماجرا وقتی بدتر شد که برخی بنگاه‌ها نیز به مرده‌ها‌یی متحرک تبدیل شده بودند. خارج نکردن این بانک‌ها و بنگاه‌ها از اقتصاد و مدارا کردن سیاست‌گذاران با آن‌ها برای اقتصاد ژاپن آنچنان گران تمام شد که به اعتقاد برخی دهه‌ای از دست رفته را برای اقتصاد ژاپن رقم زد.
📝 مرده‌های متحرک، رها شده در اقتصاد
این بانک‌ها و بنگاه‌های زامبی، به علت مشکلات داخلی نرخ‌های بهره در اقتصاد را در بازار رقابتی حتی برای بانک‌ها و بنگاه‌های سالم افزایش می‌دادند، ضررهای اقتصادی را ناشی از عملیات پرمخاطره خود روز به روز بیشتر می‌کردند، علاوه بر این در مبادلات خود با سایر بانک‌ها و بنگاه‌ها عملا بدهی‌هایی ایجاد می‌کردند که قادر به بازپرداخت آن نبودند و با افزایش این بدهی‌های بدون بازپرداخت، سایر بنگاه‌ها و بانک‌ها را نیز به ورشکستگی می‌کشاندند. پس این بانک‌ها و بنگاه‌ها به واقع شبیه زامبی بودند.
📝 حال و هوای امروز اقتصاد ایران
فکر می‌کنم این روزها اقتصاد ایران بیش از پیش خطر زامبی‌های رها شده در اقتصاد را پیش‌روی خود می‌بیند. باید آن‌ها را هرچه زودتر دفن کنیم.
https://telegram.me/Economics_Cafe