دولت: کوچک‌سازی یا بازتعریف نقش …بدون شک یکی از مهم‌ترین دلایل عدم پیشرفت مناسب اقتصاد ایران بخش دولتی آن است

دولت: کوچک‌سازی یا بازتعریف نقش


بدون شک یکی از مهم‌ترین دلایل عدم پیشرفت مناسب اقتصاد ایران بخش دولتی آن است. در این شرایط عده‌ای معتقدند دولت در ایران باید کوچک شود و باید تا حد ممکن نقش دولت در اقتصاد کاهش یابد. اما ممکن است این کوچک‌سازی راه حلِ تمام مشکلات نباشد.
📝یک مشاهده از شکست در هماهنگی
چندی پیش سفری به کرمان داشتم و متوجه شدم یکی از مشکلات موجود در تولید پسته در مقایسه با رقبای خارجی شیوه‌ی سنتی آبیاری است که در کنار سایر شرایط و عدم بهره‌وری‌ها موجب شده روز به روز رقبای خارجی بتوانند بازار صادرات را از چنگ تولید ایران درآورند تا حدی که این احتمال وجود دارد که تا چند سال آینده تولید ایران از صحنه‌ی رقابت بین الملل حذف شود. وقتی که در مورد چرایی عدم تغییر این روش‌ها علی رغم بازدهی بالای آن پرسیدم یکی از مسائلی که عنوان شد این بود که برخی کشاورزان خرد، دارای سهمِ آب از چاه‌های آبِ مشترک هستند و احداث تجهیزات لازم و رساندن آب تحت فشار به هر زمین کشاورزی عملا نوعی هزینه‌ی مشاع محسوب می‌شود، لذا هماهنگ کردن و الزام به پرداخت مالکین مختلف مانع مهمی در مسیر تغییر شیوه‌ی آبیاری است.
📝بازتعریف نقش توام با چابک‌سازی
اینجا بود که ابتدایی‌ترین مباحث شکست در هماهنگی از کتب درسی برایم تداعی و تاییدی بر این موضوع شد که بخش عمومی در ایران وظایفی که باید را به خوبی انجام نمی‌دهد و در اموری که نباید دخالت می‌کند. لذا کوچک‌سازی صرف دولت راهکار نیست باید به بازتعریف نقش دولت توام با چابک‌سازی آن فکر کرد.

📢پ.ن.۱. آشنا شدن با مسايل حوزه‌ی پسته از این نظر مهم است که اگر از محصولات معدنی و فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی صرف‌نظر کنیم پسته در بخش باقی مانده‐یعنی صادرات غیر نفتی واقعی‐نقش مهمی دارد.
📢پ.ن.۲. این تحلیل برمبنای دانش فعلی جریان اصلی اقتصاد بنا شده است در حالی که برخی از دوستان با رویکرد اتریشی معتقدند با خصوصی‌سازی بیشتر این مشکلات نیز برطرف خواهد شد اما قضاوت منصفانه‌تر در مورد این رویکرد نیازمند تشریح جزئیات بیشتری از این راه‌حل‌ها و عبور از کلی‌گویی‌ها است.
https://telegram.me/Economics_Cafe