به مناسبت هشتم مارس روز جهانی زن (در نقد سخنان علی مطهری).. 🖊به قلم یک دانشجوی دانشگاه تهران

به مناسبت هشتم مارس روز جهانی زن (در نقد سخنان علی مطهری)

🖊به قلم یک دانشجوی دانشگاه تهران

بنا داشتم تا به مناسبت هشتم مارس، روز جهانی زن، مقاله ای با رهیافت فلسفی در خصوص زن و ساختار پذیری در جامعه سنتی بنویسم، که به سخنان #علی_مطهری در خصوص مخالفین حجاب اجباری برخوردم. بایستی میان نقد آن سخنان، و یا چشم پوشی از آن و طرح مسئله ی مورد نظر خودم یکی را #انتخاب مینمودم. هرچه فکر کردم به این نتیجه رسیدم که #اخلاقا نقد یک سخن غیر منطقی در شرایط کنونی جامعه ایران و با توجه به نوع آگاهی جامعه، و طبقات مختلف اجتماعی میتواند مفید تر واقع شود. هر چه پیش میرویم متاسفانه #ناسازگاری در تفکر امثال علی مطهری هاست که کشور را به ورطه ی فروپاشی کشانده و خواهد کشاند. در این نقد سعی بر به نمایش گذاردن ایرادت منطقی مندرج در متن ایشان خواهم داشت و نشان خواهم داد چگونه یک نماینده ی مجلس میتواند، با لفاظی های غیرعلمی و غیر منطقی، از وظیفه ی خود که نمایندگی رای و نظر مردم است، عدول و عینا در جهت مخالف و‌ بر ضد آن حرکت کند.
🔴 مطهری به مانند سایر مقامات حکومتی که در برابر اعتراضات اجتماعی سریعا به #دامان_ابهام متوسل شده و خود را در پشت واژه هایی نظیر "بیگانگان" و "خارجی ها"، "دشمن"، "توطئه" و ...پنهان میکنند، مجددا بدون اینکه شناختی دقیق و واقع بینانه از #طبقات_اجتماعی وسیع جامعه ی ایرانیان داشته باشد،(یا اگر هم داشته باشد پنهان میسازد!)، با بزرگنمایی نقش #خارجی_ها، در دامن زدن به موضوع حجاب اختیاری، #مغالطه_بزرگنمایی را بکار میبندد. در ادامه نویسنده اشاره به تعارض روسری نیم بند! با فلسفه ی پوشش اسلامی میکند، بدون آنکه اشاره کند که فلسفه ی پوشش اسلامی چیست، و بدون اشاره به مباحث گسترده ی درون دینی در خصوص حجاب، و بدون توجه به آنکه بسیاری از علمای دینی در گذشته و اکنون ذیل مسئله حجاب اسلامی نظرات مختلفی را مطرح ساخته اند، پوشش اسلامی را دارای #فلسفه ای میداند که خود از آن آگاه است و دیگران خیر، و مردم شاگردان سر کلاس درس ایشان هستند که برایشان خطابه یا بر منبر رود. نویسنده در اینجاآشکارا #مغالطه_ابهام_ساختاری را مرتکب میشود، و بر پایه ی تصور نمودن یک امر انتزاعی به عنوان "فلسفه پوشش اسلامی" سعی در این دارد سایر پوشش های مرسوم جامعه بجز چادر و مقنعه و .... را تحت عنوان "روسری نیم بند" جمع کند و در تضاد با حجاب اسلامی بداند. حال در اینجاست که همین پوشش اسلامی که مورد سوال قرار میگیرد. بحث در دو حیطه قابل نقد و بررسی است، اول، حیطه ی درون دینی، و دوم، نقد فلسفی مقوله ی حجاب.

✅الف)بحث درون دینی

🔴1. فلسفه ی پوشش اسلامی دقیقا چیست و آیا حجاب در اسلام واجب است؟ این یک مسئله ی درون دینی است که نظرات پیرامون آن مختلف و متنوع اند، و در حال حاضر #قرائت_و_تفاسیر_حکومتی از حجاب در اسلام، آن را یک امر واجب جلوه میدهد و در اذهان مستقر میسازد. اما این بحث میتواند با رجوع به متون دینی و تفاسیر صادقانه، بیطرفانه حل و فصل شود. با شروع بحث در این حوزه، دقت در نوع خطابه ی آیات قرآن و افراد مورد خطاب قرار گرفته در اینخصوص، و کیفیت حجاب اشاره شده و توجه به شرایط تاریخی زمان آیه ی مورد نظر، راهگشای بحث خواهند بود.

🔴2. حال #فرض کنیم که حجاب در دین واجب است، یعنی فرض کنیم که یک دستور در اسلام است. آیا این دستور قابل #تسری و ارائه به همه ی اعصار و ادوار تاریخیست؟ آن گاه این امر واجب، واجب فردی است یا اجتماعی؟ یعنی این امر به عنوان یک #امر_فردی لازم لاجراست یا یک امر به مثابه قانون اجتماعی؟ در هر صورت دینداران بایستی با رجوع به متون دینی و آیه و حدیث برای این سوالات جواب داشته باشند.

🔴3. تبیین وضعیت حکومت اسلامی بسیار مهم است. قوانین مندرج در اسلام توسط کدام حکومت اسلامی بایستی اجرا و الزام آور باشند؟ حکومت اسلامی پیامبر، معصوم یا حکومت امروزی با نامی از اسلام و البته فساد سیاسی، اخلاقی، اقتصادی بیکران نهفته در تمام ساختار های آن؟ اگر امروز حاکمیت ایران به معنای واقعی "اسلامی" نیست، و اگر لازم الاجرا بودن قوانین حکومت اسلامی، باید توسط حکومت اسلامی با تمام مشخصه هایش، باشد، پس این #اجبار_حجاب محلی از اعراب نخواهد داشت. این ها مواردی است که در بایستی در خصوص بحث درون دینی مورد توجه قرار داشته باشد.

پس همین "فلسفه ی پوشش اسلامی" که مطهری در یک ترکیب مبهم آن را خلاصه و مورد سوء استفاده قرار میدهد، امری است مورد سوال، که نیاز به ساعت ها و روزها مباحثه و تحلیل و تفسیر درون دینی، خواهد داشت. در ادامه ی بحث علی مطهری مرتکب #مغالطه_علت_جعلی، یا #مغالطه_وضع_تالی میشود. یعنی از اینکه این #روسری_نیم_بند به زعم خودشان، آنقدر ها هم مزاحم نیست، علتی برای این حرکت اجتماعی متصور می شود، که همان تصمیم رفع حجاب و آزادی پوشش تا رسیدن به وضعیتی مشابه غرب است.
@Kajhnegaristan