❇️ اغتشاشات ایران و فقدان نهادهای مدنی.. ✍️به قلم محمدعیسوند (جهانبخشی) کارشناس ارشد اندیشه سیاسی

❇️ اغتشاشات ایران و فقدان نهادهای مدنی

✍️به قلم محمدعیسوند (جهانبخشی) کارشناس ارشد اندیشه سیاسی

🔹در مختصر نوشته ی حاضر،سعی میشود از دریچه ی "جامعه شناسی سیاسی"به اتفاقات اخیر کشور نگاه شود.

🔹"جامعه شناسی سیاسی"بعنوان یک دانش اجتماعی سعی در کنکاش تاثیر دولت و گروههای اجتماعی بر همدیگر دارد، واقعیت اینست که هیچ حکومتی توانایی ایجاد رضایت برای تمام گروههای اجتماعی ندارد،با پذیرش این پیش فرض به نظر می رسد که حکومتها باید گروههای اجتماعی مختلف و متفاوت را مطمئن کنند که صدایشان شنیده می‌شود.

♦️در دموکراسی ها-بعنوان مطلوبترین نوع حکمرانی تاکنون-"نهادهای مدنی"برای این منظور در جامعه فعالیت می کنند، بدین صورت که "گروههای اجتماعی"مختلف،بر اساس منافع و علایق مشترکی که دارند،دست به ایجاد نهادهای مدنی مستقل از دولت می‌زنند و خواسته ها‌،پیشنهادات و انتقادات خود را -بیشتر به صورت تخصصی- تجمیع و از طریق این نهادها به گوش حکومت می رسانند.

🔶در حقیقت نهادهای مدنی بعنوان یک حلقۀ واسطۀ نیرومند و مستقل،میان دولت و گروه‌های اجتماعی ایفای نقش می کنند، چنین نهادی فایده‌اش به دو طرف مساله-دولت و گروههای اجتماعی-می رسد.

🔷در کشورهایی که نهادهای مدنی حقیقی وجود ندارند، مردم بی‌واسطه با حکومت سخن خواهند گفت، این تقابل بی واسطه چند معضل را به وجود می‌آورد؛

🔻از جمله اینکه محل صحبت گروه‌های اجتماعی با حکومت قطعا درخیابان‌ها خواهد بود، اعتراض خیابانی به نوبه ی خود مستعد آسیب‌های اقتصادی، روانی، اجتماعی‌و... است،

🔺که اولین ضررش برای خودِ گروههای اجتماعی خواهد بود،دیگراینکه جهت و هدف حضور مردم به درستی قابل تشخیص نخواهد بود و سوء استفاده‌گران بر موج‌های حق‌طلبی سوار خواهند شد، مهمتر از همه اینکه دسترسی بی واسطۀ حکومت ازیکسو و فرصت طلبان از سوی دیگر به گروههای اجتماعی باعث سربرآوردن پوپولیسم و دیکتاتوری خواهد شد.

⭕️اگر در زمینه ی "جامعه شناسی سیاسی"به تحلیل اغتشاشات کنونی بپردازیم،به نظر می‌رسد که یکی از مهمترین دلایل این اتفاقات فقدان نهادهای مدنی حقیقی و مستقل،بعنوان تجمیع و ارائه کننده مطالبات مردم، برای ارائه به حکومت باشد.

✔️چاره آنست که گروههای اجتماعی یا مردم باید به سمت ایجاد نهادهای مدنی حقیقی و مستقل حرکت کنند وح کومت هم در این مسیر با مردم همدلی کند،چراکه وجود نهادهای مدنی به سود همه و فقدانشان به ضرر همه خواهد بود.

🔷حکومتِ همدل با گروههای اجتماعی، جامعه را مطمئن خواهد ساخت که،بعنوان یک سیستم "ورودی" فعال و پویایی دارد و از این گذار در برابر اغتشاشات خیابانی محق خواهد بود.

☘️سخن آخر اینکه،تا نهادهای مدنی حقیقی و مستقل در جامعه ایجاد نشود،سخن گفتن از مردم مطالبتشان را از مجاری قانونی پیگیری کنند،خردمندانه نخواهد بود.

🆔 @political_sociology_kh