📍تحلیل محاوره اوثوفرون📍. 📍دین داری چیست📍

📍تحلیل محاوره اوثوفرون📍
📍دین داری چیست📍

💠 بنای این محاوره همانند سایر محاوره های افلاطون به نسبت پیچیده است. اصل محاوره از آنجا آغاز می شود که شخصیتی به نام اوثوفرون علیه پدر خود اقامه دعوی کرده است. اوثوفرون که سقراط را در برابر دادگاه می بیند به او می گوید سقراط در این نقاط نامانوس(مقصود دادگاه آتن و به نظر ما قرینه ای بر اینکه محاوره اوثوفرون اندکی پس از محاوره آپولوژی یا خطابه دفاعیه سقراط در دادگاه آتن نوشته شده است؛ اما بر حسب نظر گاتری این دوره بندی نمی تواند ملاک درستی برای تشخیص زمان نوشته شدن محاوره بوده باشد)، چه کاری انجام می دهی؟ سقراط که توسط ملتوس به دادگاه فراخوانده شده است شرحی از حال خود را بازگو می کند و آنگاه پاسخ همین پرسش را متقابلا از اوثوفرون می خواهد.

💠 اوثوفرون که علیه پدر خود اقامه دعوی کرده است می گوید پدرم یکی از بردگان را به قتل رسانده و از این جهت من علیه او اقامه دعوی کرده ام. اما خانواده ام این عمل مرا خلاف #دین-داری می دانند.

💠 وانگهی سقراط از او پرسش می کند که آیا خود اوثوفرون می داند که دین داری چیست؟ در جریان محاوره و پس از گفت و گویی به نسبت طولانی مشخص می شود که اوثوفرون نمی داند که دین داری چیست و از این جهت با این استدلال سقراط مواجه می شود که اگر تو هنوز نمی دانی که دین داری چیست پس چگونه علیه پدر خود اقامه دعوی کرده ای و او را به دادگاه خوانده ای؟ یکی از تعاریف نادرست اوثوفرون به این شکل قابل صورت بندی است. او می گوید:《هرآنچه که محبوب خدایان است موافق دین داری است》

💠 اما می توان در این اصل مناقشه کرد. اگر چیزی"در اینجا اقامه دعوی" محبوب خدایان است و دوست داشته می شود تعریف با مشکل مواجه است‌. چراکه اوثوفرون به ناچار باید بگوید "آنچه که محبوب خدایان است همان دین داری است و آنگاه اگر پرسش شود که دین داری چیست او پاسخ می دهد که هرآنچه که محبوب خدایان است. از این روی چون تعریف هریک از این واژگان در گروی تعریف دیگری است نمی توان گفت آنچه محبوب خدایان است همان دین داری است و صحیح به نظر می رسد که اوثوفرون فقط به ذکر یک صفت بسنده کرده و هیچ تعریفی از دین داری به دست نداده است.

💠 نکته آخر این که در متن انگلیسی دوره آثار واژه دین با عنوان "piety" بیان شده است که من از قرینه واژه آلمانی (Die Religiosität) در فرهنگ واژگان(Langenscheidt) با عنوان فرعی(Taschenwörterbuch Griechisch) به اصل واژه یونانی‌رسیده ام. هرچند واژه یونانی دین داری در این فرهنگ، در زبان جدید یونانیان تدوین شده است، اما برای فهم مقصود افلاطون، بایستی به تاریخ دین در یونان مراجعه کرد و البته گاتری به خوبی از عهده این تحلیل برآمده است. و از همین منظر و به نظر گاتری همین واژه است که در بستر انگلیسی تقرییا مفهوم و مقصود افلاطون را بهتر از سایر واژگان بیان می کند.

💠 بامهر تحلیل و تلخیص بهروززواریان/دوره آثار افلاطون/ محاوره اوثوفرون(دین داری چیست؟ بی نتیجه).

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken