📍محاوره پروتاگوراس📍. 📍تربیت سیاسی📍. 📍آموختنی بودن فضیلت سیاسی📍

📍محاوره پروتاگوراس📍
📍تربیت سیاسی📍
📍آموختنی بودن فضیلت سیاسی📍
📍بخش دوم📍

{[حتما تا انتها بخوانید]}

💎 در نوبت قبل از افلاطون آموختیم که نباید روح خود را به دستان هرکسی بسپاریم. اکنون که جریان گفت و گو پیش رفته است سقراط می خواهد بداند که «پروتاگوراس» دقیقا چه دانشی را می آموزاند و اثرش چیست؟ پروتاگوراس در پاسخ این پرسش می گوید کسی که در حلقه شاگردان من درآید «هر روز بهتر از روز دیگر خواهد بود»!

💎 بدیهی است که اگر انسان پای هر فن و دانشی بنشیند از زمانی که آن را نمی دانست بهتر خواهد بود. از این روی در این بخش دو مدعا وجود دارد:

📌 سقراط:«فضیلت آموختنی نیست» و 📌پروتاگوراس:«فضیلت آموختنی است».

💠 سقراط نشان می دهد که حتی مردان بزرگ هم نمی توانند فرزندان خود را آنگونه ای بار آوردند که دارای فضیلت سیاسی شوند. وانگهی چگونه است که مردمان در هر فنی به صاحب فن مراجعه می کنند، اما در باب «سیاست» هرکسی حق اظهارنظر به خود می دهد؟

💎 پروتاگوراس در‌پاسخ سقراط در می ماند و هدف خود را آموزش «آئین کشورداری» و «اصول زندگی اجتماعی» می داند. او می گوید در ابتدا فقط خدایان بودند و پس از آن جانوران بر روی زمین آمدند. اما چون «اپی مثه ئوس» سلاح ها و نیروها را نابرابر تقسیم کرد انسان از آنها و به خصوص «علم سیاست» بی بهره ماند. پرومته آن دانش ها را به انسان اعطا کرد اما بازهم انسان از سیاست بی بهره بود. تا این که انسان ها گرد هم آمدند و چون از اصول سیاست اطلاعی نداشتند یک دیگر را آزار کردند. زئوس چون نگریست که نسل بشر در حال نابودی است، «شرم» و «عدالت» را به میان انسان ها فرستاد و از این جهت میان همه این دو تقسیم شد و از این جهت است که چون همه فهمی از «شرم» و «عدالت» دارند می توانند در باب مسأله سیاسی اظهار نظر کنند(خلاف نظر سقراط).

💎 با این حال به نظر او یونانیان، فضیلت را امری فطری نمی دانند و معتقدند که آدمی باید در تحصیل آن تلاش کند و چون گناهکاران را مجازات می کنند، خود نشان می دهد که آنها باید در تحصیل فضیلت کوشش کنند و می بینی ای سقراط برخلاف آنچه که تو می اندیشی «فضیلت سیاسی آموختنی» است. و من(پروتاگوراس) این دانش را می آموزانم.

💠 نتیجه: این محاوره افلاطون در واقع از سویی مسأله تربیت را مورد واکاوی قرار می دهد و از سویی می خواهد پیوند تربیت را با این مسأله روشن کند که اگر فضیلت آموختنی باشد می توان جوانان را به درستی برای امر سیاسی تربیت کرد. بعدا افلاطون این مسأله را در محاوره «جمهوری» بررسی خواهد کرد که به آن خواهیم پرداخت. جریان بعدی محاوره نیز پاسخ به همین پرسش است که آیا فضیلت سیاسی آموختنی است؟

💎 بامهر؛ #بهروز_زواریان/دوره آثار افلاطون محاوره«پروتاگوراس»
💎 #ما_را_به_اشتراک_بگذارید.
💎 #ندای_فلسفه_خردگرایی
💎 ذکر متن با نام راقم بلامانع است

💠 من فقط به حفظ «ایران» می اندیشم، مردمان سرزمین من، وحدت ایران در کثرت اقوام هستند، آنها حتی اگر، زبان یک دیگر را متوجه نشوند در حفظ ایران با یک دیگر همدل هستند.

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken