📍برخی مفاهیم کلیدی فلسفه هگل📍

📍برخی مفاهیم کلیدی فلسفه هگل📍

💠 در ایران، معمولا اساتید دانشگاه و حتی دانشجویان #دانشگاه_تهران که قطب علمی فلسفه کشور محسوب می‌شوند(کذا)! و به خصوص دانشکده منحط الهیات و علوم‌انسانی، زمانی که با فلسفه هگل مواجه می‌شوند از این جهت این فلسفه را دشوار تلقی می‌کنند که گویا می‌خواهند #رمانی چند صد صفحه‌ای را مطالعه کنند.

💠 این در حالی است که گادامر گفته بود از این به بعد باید به اختلاف‌های ایدئولوژیک بر سر فلسفه هگل پایان دهیم و او را هجی کنیم؛ فلسفه هگل، هر فلسفه‌ای نیست، و به زور زبان #انگلیسی و حتی #فرانسه هم نمی‌توان او را هجی کرد؛ هگل به زبان آلمانی می‌آموزاند که فلسفی سخن بگوید؛ از این روی هجی کردن هگل نه به معنای بازخوانی تک‌تک واژه‌ گان که استخراج مفاهیم کلیدی فلسفه او است. به عنوان نمونه:

💠 واژه darstellen در این زبان به معنی "شکل دادن و صورت‌بخشیدن و نمایش دادن" به کار می‌رود؛ هگل این واژه را در متن خود به کار گرفته است. اما اگر مخاطب او نداند که مقصود هگل از نمایش، به برداشت هگل از تاریخ بازمی‌گردد، در فلسفه او دست و پا می‌زند و در همانجا در درون دومین بخش کاخ‌علم(=پدیدارشناسی‌روح) یعنی خودآگاهی، جان می‌دهد. هگل تاریخ را صحنه‌ای می‌داند که برابر منطق نمایش، بازیگرانی بر روی صحنه می‌آیند و نقشی ایفاء می‌کنند و سپس می‌روند. ما شاید در ترجمه این اصطلاح بتوانیم تا حدودی به بحث او نزدیک شویم اما به عنوان نمونه:🔻🔻🔻🔻

💠 واژه Zusammenschlißen با امکانات فعلی زبانی ما ترجمه‌اش بیش از آن حدی که تصور کرده‌ایم دشوار است. از این روی به نظر می‌رسد که چرا حتی سیدجواد طباطبایی به ترجمه این اثر عظیم فلسفی خطر نمی‌کند و به درستی ادعا می‌کند که شاید یک سده زمان لازم باشد که ما بتوانیم وارد کاخ فلسفه هگل شویم. من این ادعا را برابر ترجمه زیبا جبلی قرار داده و دریافته‌ام که ادعای طباطبایی بی‌ربط نیست. به این دلیل که جبلی علی‌رغم اینکه بر جلد ترجمه درج کرده است که این ترجمه از متن آلمانی صورت گرفته است، اما شواهدی موجود است که او ترجمه انگلیسی وینسنت را در اختیار داشته است و بدون تعارف با انگلیسی نمی‌توان هگل را فهمید. از سویی در ایران و با امکانات فعلی، ما فقط می‌توانیم مقدمات ورود به فلسفه هگل را فراهم کنیم. و البته جالب توجه است که:

◼️بسیاری از اهل فلسفه در مواجهه با هگل، آلمانی نمی‌دانند و کسانی هم که می‌دانند(زیباجبلی) فلسفه نخوانده‌اند.

💠 و با این حساب ادعای تفسیر فیلسوفان طراز اول از سوی آنها(اساتید) گوش جهان را کَر کرده است.

🔶 بااحترام/ #بهروززواریان./استنساخ از فصل خدایگانی و بندگی علیرضا سیداحمدیان
🔶 #ما_را_به_اشتراک_بگذارید.
🔶 این متن را با نام و منبع به اشتراک بگذارید.

@MinervaEule1776

https://t.me/denkenfurdenken