📍هجو و استهزاء📍. 📍شعر یامبی چیست؟ 📍

📍هجو و استهزاء📍
📍شعر یامبی چیست؟📍
📍انسان به خود شکل می دهد📍

💠 در شعر یونانی و به خصوص دوره ای که یونان وارد مرحله تازه ای شده بود «هجو و استهزاء» رواج چشمگیری پیدا کرد. هرچند در تحلیل هایی که از اشعار یونانی صورت گرفته اغراق هایی راه یافته است اما می توان گفت علت اهمیت این مساله، اهمیت «توده مردم» است. آرخیلوخوس، با استفاده از « شعر #یامبی » محتوای فکر عمومی را مدنظر قرار می دهد نه عداوت و کینه شخصی را.

💠 اگر سبک شعر یامبی وسیله ای برای بیان احساسات شخصی می بود در ادوار بعدی تاریخ یونان، شاهد درخشش اشعار تعلیمی و یا بیان فلسفی جهان نمی بودیم.

💠 در یونان باستان جشن هایی با عنوان «دیونوسیوس» برگزار می شده است و در این فرصت مردم قادر بودند «#حقایق_تلخ» جامعه را با صدای بلند بیان کنند. البته این امر باعث نمی شده است که آنها از این موقعیت سوءاستفاده کنند یا هر امر مبهمی را در جامه امور ظریف عرضه کنند.

💠 شعر یامبی بیان ارتباط درونی شاعر با امور واقعی اجتماع بود و از این جهت می توان حدس زد که میان این سبک شعر و گونه ستایش هومر از اشراف دگرگونی بنیادین شکل گرفته است. شاعران در این دوره دریافتند که «نکوهش طبیعت پلید آدمی» بیش از «ستایش» او اثر می بخشد. شاعر از زبان مردم سخن می گوید و هیچکس از نقد او مصون نیست. شعر وسیله ای برای «مدح و ستایش» نیست. چراکه اگر این چنین می بود اشتباه ها پوشیده می ماند و در فضایی که نقد وجود نداشت مردان سیاسی رو به انحطاط می رفتند.

💠 از این جهت است که در اعصار بعدی می بینیم که #پیندار می گوید: «آرخیلوخوس نکوهشگر را از دور دیدم که چگونه با هجو و استهزاء ، خودش را فربه می کرد». همین آرخیلوخوس در جایی دیگر می گوید: «آرزو دارم که ببینم او به روز سیاه افتاده است، زیرا آن مرد که روزی دوست من بود به من #ظلم کرده است».

💠 ما نمی دانیم که ضمیر «او یا همان دوست اشاره به چه کسی است» اما شاعر می داند که باید سخن خود را با یک معیار ارزش کلی و قدرتمند بسنجد. از این جهت او ظلم را عامل #انحطاط #مردسیاسی قرار می دهد و «ظلم=عدم مساوات» و نابرابری در هر سطحی از لایه اجتماعی یونان و اعصار بعدی نمی توانست ناظر بر نقادی از قدرت سیاسی نباشد و در پای آن نپیچد.

💠 در نتیجه می توانیم درک کنیم که شعر «یامبی یا همان استهزاء و هجو» چگونه به اندیشه تعلیمی سوق یافته و وسیله ای برای ابلاغ اندیشه شده است.

🌐 بامهر؛ #بهروززواریان؛ ۹۶/۷/۲۳

💠 تحلیلی از جامعه یونان باستان
💠 مرحله تحول جدید دولتشهر
💠 اندیشه سیاسی

💠 جایی برای آنان که می اندیشند؛ چاه به چشمه ای که از آن آب می نوشیدیم حَسرَت می بُرد

۱. دکتر عبدالکریم سروش
۲. دکتر سیدجوادطباطبایی

🔻🔻🔻🔻🔻
https://t.me/denkenfurdenken