✅بگذارید سیاست به اقتصاد کمک کند!. ✍دکتر امیر حسین خالقی

✅بگذارید سیاست به اقتصاد کمک کند!
✍دکتر امیر حسین خالقی

✔️دوستی ارجمند در یک مقاله با عدد و رقم نشان داده بود که ایران یک هزینه فرصت 3 میلیارد دلاری برای گندم می پردازد. به گفته ایشان می شود مقدار غله مصرفی کشور را از روسیه و چین به نصف قیمت فعلی خرید، ولی دولت آن را به قیمت بالاتر از کشاورز ایرانی می خرد و قضیه به نان و گندم یارانه ای می رسد که همه از آن خبر داریم.

✔️البته کشاورزان از این حمایت خوشحال می شوند، ولی بقیه مردم هزینه آن را می پردازند. کسانی دیگر با توجه به قضیه آب البته استدلال مقاله اصلی را تایید می کردند. اما دوستی دیگر در نقد این نظر گفته بود البته این "تحلیل های اقتصادی" درست است، ولی کشوری که رابطه خوبی با دنیا ندارد، درست نیست که در مورد یک کالای استراتژیک مثل گندم خود را وابسته به اجنبی کند.

✔️این حرف اخیر هم بیراه نیست و پیشتر هم در مورد بریتانیا و انگلستان جنگ جهانی اول هم نوشته ام، اما اجازه دهید قضیه را جور دیگر نگاه کنیم، چرا یک کشور باید اینقدر مجبور باشد از خودش دفاع کند و هزینه پرداخت کند؟ به عنوان یک دانشجوی علم سیاست آنقدرها می فهمم که دنیا کارتون نیست و باید مراقب خباثت ذاتی بشر هم باشیم، اما هزینه دفاع و دیپلماسی ما چقدر باید باشد؟

✔️یک دولت یاغی مثل کره شمالی که احتمالا جز چین با همه دنیای متمدن مشکل دارد هم البته دلایل کافی برای پرداختن هزینه های بالای دفاعی را دارد، حتی اگر مردمش از قحطی تلف شوند، پیشوای بزرگ می تواند ادعا کند که این اقتصاد دان های لیبرال که حرف از تقسیم کار و مزیت نسبی و ارتباط با کشورهای دیگر می زنند چیزی از سیاست سر در نمی آورند! ما نمی توانیم خود را به دیگران وابسته کنیم و "استقلال" خود را به خطر بیندازیم.

✔️حرف پیشوا البته از نظر سیاست "مستقل" کشورش توجیه پذیر است، ولی ایراد آن "سیاست مستقل" بدوی و مضحکی است که پیش گرفته است. گاهی بد نیست به جای صحبت از مفاهیمی به شدت مبهم مانند "استقلال" به این شکل به قضیه نگاه کنیم: هزینه "استقلال" ما چقدر است؟ اینکه مجبوریم تمامیت ارضی را حفظ کنیم و جلوی جنگ های احتمالی را بگیریم، البته حرف درستی است، ولی یک نکته اساسی را نادیده می گیرد: با چه هزینه ای مجاز به این کار هستیم؟

✔️اگر معیار ما فقط شکست نخوردن در جنگ و از دست ندادن بخشی از کشور باشد و هزینه ها را در نظر نگیریم، استدلال مان معیوب است، صدام حسین تا روز قبل از سقوطش می توانست چنین ادعایی کند که "استقلال" کشورش را حفظ کرده است و در این راه هزینه های بسیار مهم نیست! یک سوال خوب برای ارزیابی سیاسیون کشورها می تواند این باشد، هزینه این "استقلال ها" و "حق مسلم ها" چقدر بوده است؟

به مجمع فعالان اقتصادی بپیوندید
telegram.me/esfahaneconomy