‍‍ فرهاد قنبری:. فاطمه صادقی یا دختر خلخالی

‍‍ فرهاد قنبری:
فاطمه صادقی یا دختر خلخالی

هر از چند گاهی در فضای مجازی گاردها و ژست های تندی علیه برخی سخنان، رفتارها و نوشته های فاطمه صادقی به راه می افتد و با یاد آوری اینکه شما دختر "صادق خلخالی" هستید، سعی در حمله و محکوم کردن او می شود. در آخرین مورد نحوه پوشش و سخنان ایشان در پاریس مورد اعتراض قرار گرفته و با عنوان پوشش جدید دختر خلخالی مورد طعن و تمسخر قرار گرفته است.


دراندیشه هایدگر ،انسان به جهان پرتاب شده است و این پرتاب شدگی به عنوان خصلت بنیادی بودن انسان در جهان است به گونه ای كه پیش از او بوده است و هر انسانی از موردی خاص گرفته تا موجودیت انسانی ، هیچ انتخابی در مورد اینكه در چه شرایطی و در چه عالمی وارد می شود را ندارد . سنت ها ، پیشینه ها و وضعیت های خاص ، خصلت "پرتاب شدگی" را برای انسان ایجاد می كند.
اینکه به کدام کشور، به کدام شهر، به کدام خانواده پرتاب شویم(چشم به جهان بگشاییم) زیست جهان های متفاوتی را تجربه خواهیم کرد و جهان به گونه دیگری بر ما پدیدار خواهد شد.

از لحظه ای که هستی بر ما نمودار می شود، تاریخ ، زبان و نژاد یک سرزمین بر شانه های ما قرار گرفته است. اینکه در اولین برخورد با هستی، زنی با دامن کوتاه یا زنی با چادر گل گلی ما را به عنوان مادر در آغوش بکشد، جهان را به گونه های متفاوتی برای ما مکشوف خواهد کرد.
هر روز صدای ریش تراش پدر را بشنویم یا صدای قران خواندن او را ،هر روز کت و شلوار و کروات پدر را ببینیم یا عبا و عمامه و تسبیح پدر را جهان های متفاوتی را بر ما پدیدار خواهد کرد.
اولین آموزش مادر «قل هوالله احد» و چگونگی چادر سر کردن باشد یا داستان سیندرلا و هفت کوتوله جهان های متفاوتی را بر ما پدیدار خواهد کرد.

جهان از دریچه سرزمین و خانواده ای که به آن پرتاب شده ایم خود را بر ما عیان می سازد

فاطمه صادقی بدون آنکه هیچ حق انتخابی داشته باشد (مثل همه ما) تا چشم باز می کند خود را در جهانی می بیند که هر روز زنی او را در آغوش کشیده و به او نماز و قران یاد می دهد. فاطمه صادقی تا چشم باز می کند یاد می گیرد که صادق خلخالی را «بابا» صدا کند.

جهان برای فاطمه صادقی با چادر نماز مادر و عبا و عمامه بابا در قم مکشوف می شود. صادق خلخالی اگر برای خیلی ها نماد خشونت، قتل و اعدام است، برای فاطمه صادقی نماد پدری است که قهرمان کودکیش بوده (مانند تمام کودکان) پدری که گاهی او را عاشقانه در آغوش کشیده، گاهی با او قهر و آشتی کرده، گاهی دست او را در کوچه گرفته تا احساس امنیت کند.

تجربه فاطمه صادقی با خلخالی(پدر) تجربه ای شخصی است، آنقدر شخصی که فاطمه صادقی را وادار کرده تا نام خانوادگی خود را تغییر دهد تا آن تجربه را صرفا برای خود نگه دارد.

فاطمه صادقی امروز به عنوان سوژه ای مستقل، قلم و اندیشه خاص خود را دارد. صادقی برای فرار از آقا زادگی نام خانوادگیش را تغییر داده و در مسیر انتخابی خود بسیاری از چارچوب ها و سنت های تحمیل شده خانوادگی را کنار گذاشته و سوژه گی خود را رقم زده است.

قضاوت فاطمه صادقی با نام پدر، نامیدن او با عنوان (دختر خلخالی) حتی پرسش و خواستن نظر او در مورد اعمال پدرش، تجاوز به حوزه خصوصی و خشونت ورزی در حق ایشان محسوب می شود.

صادق خلخالی در جایگاه پدر با جایگاه صادق خلخالی به عنوان مامور امنیتی دو مقوله کاملا متفاوت و غیر قابل خلط است.

@kharmagaas