📜دیدار پیر یمگان.. «دیدار پیر یمگان ممکن نگردد الا با او و در مسیرش پیوسته رفته باشی‌»

📜دیدار پیر یمگان

«دیدار پیر یمگان ممکن نگردد الا با او و در مسیرش پیوسته رفته باشی‌»
@matikandastan
جواد لگزیان: ناصرخسرو یکی از شش شاعر بزرگ پارسی‌زبان است. او همانند فردوسی عمر خود را وقف نوشتن و سرودن کرد و در برابر مراکز قدرت حاکم در زمان خود ایستاد. او پس از بازگشت از سفر هفت‌ساله خود از شهری به شهر دیگری گریخت تا سرانجام در روستای حضرت سعید در کوهستان‌های بدخشان ماندگار شد و به سرودن و نوشتن پرداخت و سپس در همان‌جا به دیار باقی شتافت. دکتر محمدرضا توکلی‌صابری که سیزده سال پیش با سفرنامه ناصرخسرو آشنا و شیفته او می‌شود، تصمیم می‌گیرد به مناسبت‌ هزارمین سالگرد زادروز او مسیر سفرنامه قبادیانی را طی کند؛ اما ‌هزار مشکل‌ها می‌افتد تا اینکه وقت سفر می‌شود و حالا ما می‌توانیم همراه با دکتر توکلی رهسپار دیار ناصرخسرو شویم. شوق دیدار با مزار یک ادیب پارسی آن‌چنان است که سختی‌های سفر را هم دوست‌داشتنی و به‌یادماندنی می‌کند حتی اگر این مزار همچون بسیاری نقاط دیگر در کنترل طالبان و دارودسته‌های مسلح باشد.

◀ کوشش دکتر توکلی‌صابری در افغانستان و بعد تاجیکستان برای رفتن به روستای حضرت سعید و دو روستای دیگر و دیدار از مزار یاران ناصرخسرو و توصیف محل و گفت‌وگو با افراد محلی، بخشی خواندنی از کتاب است و البته عکس‌های آرامگاه ناصرخسرو برای اولین‌بار در جهان در این کتاب منتشر می‌شود.

◀«دوشنبه مانند شهرهای‌ ایران بود. پر از درخت چنار کنار پیاده‌روها و جوی‌‌های آب. ترافیک اصلاً وجود نداشت و در خیابان‌ها‌ی وسیع شهر تک‌وتوک ماشین‌ها می‌گذشتند. رانندگان به‌سرعت و بین‌خطوط رانندگی‌ می‌کردند و به دیدن عابران پیاده توقف می‌کردند تا آنها از خیابان رد شوند؛ برخلاف رانندگان ایران. بسیار جالب بود. فرودگاه در دو کیلومتری‌ شهر بود و چند دقیقه بیش‌تر طول نکشید که آن تاکسی‌ که با هم گرفته بودیم، مرا جلو هتل اوستا در خیابان رودکی‌ پیاده کرد و پنج دلار کرایه گرفت. نام بیش‌تر خیابان‌ها و مکان‌ها در دوشنبه و تاجیکستان پس از فروپاشی‌ اتحاد جماهر شوروی‌ تغییر کرده است. مثلاً خیابان لنین به رودکی‌، گورکی‌ به تهران و پوتوفکسی‌ به اسماعیل سامانی‌ تغییر یافته است. به همین ترتیب نام بعضی‌ شهرها را به نام‌های پیشین آنها تغییر داده‌اند؛ مثلاً لنین‌آباد را به خجند و استالین‌آباد را به دوشنبه. قله لنین شده قله ابوعلی‌ سینا، قله کمونیسم شده قله اسماعیل سامانی‌ و قله انقلاب شده قله استقلال. در شهر دوشنبه هم مجسمه اسماعیل سامانی را به‌جای‌ مجسمه لنین برپا کرده‌اند». این کتاب همچنین از زندگی امروز در تاجیکستان و افغانستان و فرهنگ فارسی‌زبانان گزارش‌هایی جالب و خواندنی دارد که از آن بوی جوی مولیان آید همی... .

◀« از میز کناری‌ من که چند جوان پشتش نشسته بودند، یکی‌شان بلند شد و مدتی‌ با خواننده صحبت کرد. سپس میکروفون را گرفت و در حالی‌ که خواننده می‌نواخت شروع کرد به دکلمه اشعاری‌ به فارسی‌. شعرهای مختلفی‌ خواند که یکی به نظرم خیلی‌ آشنا آمد. پس از اینکه جوان سر میزش برگشت از او پرسیدم که شعر از که بوده. گفت فروغ فرخ‌زاد. یکی‌ از دوستانش پرسید: «نقصانی‌ داشت؟» گفتم: «نه، فقط به نظرم آشنا آمد، کنجکاو شدم بدانم از کیست». خواننده شعر فروغ گفت که آموزگار است. ادبیات فارسی‌ را دوست دارد و شعرهای‌ نادرپور، فرخ‌زاد، سیاوش کسرایی‌، فریدون مشیری‌ و غیره را می‌خواند. از او پرسیدم با چه الفبایی‌ این شعرها را می‌خواند. گفت با الفبای‌ فارسی‌.»

◀«سفر دیدار: سفر به کوهستان‌های‌ بدخشان و دیدار از مزار ناصر خسرو قبادیانی» کتابی از دکتر محمدرضا توکلی‌‌صابری،‌ برنده جایزه اول جشنواره سفر‌نگاری‌ ناصرخسرو در سال ١٣٩٣ را انتشارات اختران منتشر کرده است(منبع: روزنامه شرق) @matikandastan