🌐 نظریه کنش متقابل نمادین.. ⚡️سه رهیافت برای نظریه کنش متقابل نمادین:..۱

🌐 نظریه کنش متقابل نمادین

⚡️سه رهيافت برای نظريه کنش متقابل نمادین:

۱. رهيافت سنتى- مکتب شیکاگو (جورج هربرت ميد وهربرت بلومر)

۲. رهيافت علمى- مکتب آیوا (منفورد كون و كارل کوچ)

۳. رهيافت نمايشى ( گافمن )

🔺بلومر به عنوان نماینده رهیافت سنتی از نظریه کنش متقابل نمادین معتقد است که روش بررسی کنش متقابل نمادین نمی تواند تعمیم دهنده باشد و نمی توان برای کنش های اجتماعی قوانین ثابتی را کشف کرد او روش درون نگری همدلانه را برای بررسی کنش های اجتماعی برگزید.

🔺منفورد کون به عنوان نماینده رهیافت علمی ، بدنبال کشف قوانین قابل تعمیم در کنش های اجتماعی بود که نشانه های رفتاری آشکار را بررسی می نمود.

⚡️مفاهيم مهم نظريه

1⃣خود: برداشت و رويكرد فرد نسبت به شخصيت، ظاهرو توانايی هايش است كه به گونه‏ اى اجتماعى كسب می شود. به بيان ديگر، خود به معناى دركى است كه فرد از هويتش دارد و پاسخى است كه فرد در پرسش «من كه هستم؟» میدهد.

🔺از ديدگاه ميد، خود يك شناخته عينى نيست، بلكه فراگرد آگاهانه‏ اى است كه ابعاد گوناگونى دارد و محصول رابطه ميان «من» و «در من» است كه اجزاى تشكيل‏ دهنده خود هستند.

2⃣ من فاعلى: «منِ فاعلى» (I)، به جنبه‏ هاى فردى و سركش و غيرارادى فرد گفته میشود كه پيش‏ بينی ناپذير و خلّاق بوده، به ارزش‏ها و هنجارهاى اجتماعى تن نمیدهد. در واقع، منِ فاعلى، خودِ اجتماعى نشده فرد است.

3⃣ من مفعولى: «منِ مفعولى يا در من» (Me)، به آن جنبه‏ اى از شخصيت فرد گفته می شود كه پيش‏ بينی پذير است و با مقتضيات جامعه سازگارى دارد، ارزش‏ها و هنجارهاى نهادينه شده جامعه را می پذيرد و تابع نظارت‏هاى اجتماعى است. به بيان ديگر، منِ مفعولى همان خودِ اجتماعى شده است.

🔺هر عملى با شكل انگيزه‏ اى (غريزى) «من» شروع می گردد و به سرعت با «من» مفعولى كنترل می شود. ميد معتقد است: منِ فاعلى هرگز به طور كامل تحت كنترل منِ مفعولى قرار ندارد، هرچند معمولاً من مفعولى يا خود اجتماعى غلبه دارد، اما همه ما استعداد و توانايى نقض قواعد اجتماعى و تخلف از انتظارات ديگران را دارا می باشيم.

🔺 به همين خاطر است كه بعضى مواقع در حوادث روحيه سركشى در انسان غلبه می كند و به هنجارهاى پذيرفته‏ شده از سوى جامعه تن نمی دهد.

4⃣ ديگرى مهم: به فرد يا افرادى گفته میشود كه شخص از نظر احساسى و روان‏شناختى به آنها علاقه‏ مند يا وابسته است و از آنها تأثير می پذيرد و بيشتر وقتش را با آنها می گذراند.

5⃣ ديگرى تعميم‏ يافته: مجموعه انتظاراتى است كه شخص معتقد است ديگران از او دارند. اين مجموعه توقعات و انتظارات را هر شخصى با گذاشتن خودش به جاى ديگرى به دست می آورد.

https://t.me/joinchat/AAAAAEJLNLu9Gs-xukoTpA