💠نظریه کنش متقابل نمادین

💠نظریه کنش متقابل نمادین

🔺اصطلاح نظریه کنش متقابل نمادین در سال ۱۹۳۷ توسط هربرت بلومر بکار برده شد اما از نظریه پردازن اصلی این مکتب می توان از جورج هربرت مید نام برد.

🔺مساله اصلی مورد علاقه نظریه پردازان کنش متقابل نمادین، تاثیرمعانی و نمادها برکنش و کنش متقابل بشری است.معانی و نمادها به کنش اجتماعی انسان و کنش اجتماعی او ویژگیهای متمایزی می بخشد.

🔺کنش اجتماعی همان کنشی است که افراد از طریق آن با دیگران به گونه ذهنی کنش برقرار می کنند. به عبارت دیگر انسان ها در زمان انجام دادن یک کنش می کوشند تاثیر کنش شان را بر کنشگران درگیر دیگر، سبک سنگین کنند.

🔺انسان ها در فراگرد کنش متقابل اجتماعی، به گونه ای نمادین معناهایی را به دیگران انتقال می دهند. دیگران این نمادهای معنی دار را تفسیر می کنند و برپایه تفسیرشان از این نمادها، واکنش نشان می دهند. به عبارت دیگر کنشگران حین کنش متقابل اجتماعی، در فراگردی از نفوذ متقابل قرار می گیرند.

🔺ریشه های عمده تاریخی نظریه کنش متقابل نمادین، فلسفه عملگرایی و رفتارگرایی روانشناختی است.

🔺یکی از تاثیر گذارترین نظریه پردازان در شکل گیری نظریه کنش متقابل نمادین جورج هربرت مید است.او با الهام گرفتن از فلسفه عملگرایی جان دیویی پایه های نظری خود را بسط داد.

🔺به نظر عملگرایان، حقیقت یا واقعیت به گونه ای اماده در جهان واقعی وجود ندارد بلکه ضمن عملکرد ما در جهان به گونه ای فعالانه ساخته و پرداخته می شود.

🔺یکی از ریشه های تاریخی دیگر نظریه کنش متقابل نمادین، رفتارگرایی روانشناختی است. رفتارگرایی بنیادی جان.بی.واتسن با رفتارهای مشاهده پذیر سروکار داشتند و تاکید انها برمحرکهایی بود که واکنشها و رفتارهای افراد را تحریک می کنند.

🔺 مید ضمن پذیرش اهمیت رفتار مشاهده پذیر بر عوامل پنهان در فاصله میان محرک و رفتار یعنی آگاهی کنشگر و فراگردهای ذهنی تاکید داشت.

🔺هرچند اندیشه مید متاثر از فلسفه عملگرایی دیویی و رفتارگرایی بنیادی واتسن بود اما در بخش هایی با انها اختلاف نظر داشت.

🔺برخلاف فلسفه عملگرایی که کنشگران را عاملان آزاد فرض می کرد، مید معتقد بود که جامعه فراگردهای ذهنی فرد را میسازد.

🔺مید برخلاف رفتارگرایی بنیادی واتسون که ذهن را انکار می کرد، معتقد بود که بیشتر رفتارهای انسان مستلزم دخالت فراگردهای ذهنی و تعمدی میان محرکها و واکنشها می باشد.

از جامعه‌شناسی در یک نگاه

🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology