▫️ ۶ درس از سال ۹۶. 🖋 علی ملکپور | جامعه‌شناس

▫️ ۶ درس از سال ۹۶
🖋 علی ملکپور | جامعه‌شناس

اگر بخواهیم سال ۱۳۹۶ را در یک نگاه اجمالی مرور کنیم ، باید از جمله به ۶ درس اجمالی زیر اشاره و تجربه های تلخ و شیرین آن را در حافظه جمعی خود ذخیره کنیم:

۱. در اردیبهشت ۹۶ انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری را پشت گذاشتیم.تجربه ای در دموکراسی نحیف ایرانی که لاجرم باید تقویت شود با مشارکت بیشتر و فراست افزونتر.ما در هر انتخاباتی ما سیاستمداران خود را بهتر می شناسیم، و آنها نیز مردم ما را.

۲.در سال ۹۶ مساله برجام و فراز و فرود های آن ادامه داشت. برجام به ایرانیان نشان داد که سیاست و تدبیر امور خلق هوش و تعهدی فراتر می طلبد.فرصت سوزی های مراکز قدرت در مراحل قبلی هزینه های سنگینی به سیاست و اقتصاد ملی ایران تحمیل کرد.الگوی حکمرانی در ایران را باید الگوی " سیاست ناموسی" نام نهاد.زیرا هر مقوله ای را چنان حیثیتی و ناموسی می کنند که هر نوع رجعت و انعطاف و تعامل با رقبا و بیگانگان سخت و ناممکن می نماید و این شیوه پرهزینه و بی ثمر همچنان جاری است.

۳.در سال ۹۶ هیاهوی احمدی نژادی ها وارد مرحله جدیدی شد و رهبر جنبش " بِگم بِگم" در تولدی دیگر، به خیل آزادی خواهان و عدالت طلبان پیوست و مدام از ضرورت عدالت و حفظ حقوق مردم- که منظورش همان چند نفر فرقه زنبیلیه است - از خود سخن در می کند!!
حامیان احمدی نژاد سخت پشیمانند و مردم شادمان .زیرا مردم می دانستند که چه کسی را نمی خواهند، ولی حامیان معجزه هزاره نمی دانستند که از چه کسی حمایت می کردند. آنها با تنفر مفرط از اصلاحات ، حاضر شدند از دشمنِ اصلاحات و دشمن پر رمز و راز خود(احمدی نژاد) حمایت همه جانبه کنند.کسی که امروز همه ارکان کشور را بی اعتبار می خواند!!

۴.در سال گذشته تظاهرات هر روزه مالباختگان موسسات مالی استمرار داشت و شعارهای نوظهوری را در انتقاد از وضع و مدیریت اقتصادی شاهد بودیم. در سال ۹۶ ابعاد جدیدی از اختلاس مدیران و مسئولان آشکار شد و نیز جنبه های تازه ای از مراتب اخلاص ایشان که تا حال مکشوف نبود.

۵.در سال ۹۶ انفجار در معدن یورت و زلزله کرمانشاه و سقوط هواپیمای مسیر تهران - یاسوج را داشتیم و کشتار ۱۵۰۰۰ ایرانی در جاده ها که دیگر خبری تکراری ست و ناظران آن را " کم اهمیت " تلقی می کنند!!
با همه تلخی ها و تجارب اندوهبار این وقایع. ما با مصیبت بیگانه نیستیم ...ما از سالها پیش زندگی مان را با مصیبت " هماهنگ " کرده ایم.

۶ . در سالی که آخرین روزهای آن را می گذرانیم پدیده های اجتماعی دیگری را هم شاهد بودیم . اعتراضات گسترده در ۸۰ شهر ایران که زنگ هشداری بود برای آنهایی که زبان جامعه و زبان علوم اجتماعی را فرا نگرفته اند. اغلب جامعه شناسان این روزها را پیش بینی کرده بودند و اکنون نیز بازگشت آن امواج کاملا محتمل است.پدیده دیگر ، دختران خیابان انقلاب است که از نظر ما جامعه شناسان ، رفتار آنها عادی و مسالمت جویانه تلقی می شود .
اینکه گروهی نظر و عقیده خود را به شیوه مسالمت جویانه و علنی ابراز می کنند، نشانه رشد اجتماعی آن کنشگران است و نه چیز دیگر.

....و یک درس هم از طبیعت....
"زمستان" با همه سر سختی و انجماد و تعصبش رفتنی است ...و "بهار"، سراسیمه و بی قرار، . آمدنی ست بی درنگ و نیک آهنگ...!

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology