پس از فتح کرمان در همان روز اول آغامحمدخان قاجار، زنان و دختران بسیاری را بین سربازان خود تقسیم نمود و مردانشان را یا کور کرد و یا

پس از فتح کرمان در همان روز اول آغامحمدخان قاجار، زنان و دختران بسیاری را بین سربازان خود تقسیم نمود و مردانشان را یا کور کرد و یا گردن زد!

600 نفر در روز اول گردن زده شدند. اینها به جز افرادی بودند که هرکدام از ناحیه‌ای قطع عضو شده بودند. حدود 7.5 من چشم از حدقه مردان خارج شد!

من = واحد وزن سنتی در ایران که در نقاط مختلف متفاوت بوده و بین 3 تا 18 کیلو در نظر گرفته میشد. مشخص نیست مورخ در شرح این واقعه کدام من را منظور داشته است.

سپس آغامحمدخان دستور داد 600 سرِ بریده شده را به وسیله سیصد اسیر دیگر که بر گردن هر اسیر دو سر آویزان کرده بودند، را به بم بفرستند. این بیچاره‌ها چهل فرسنگ راه را با دو سرِ بریده آویخته به گردن طی کردند.

سپس به دستور کتبی آغامحمدخان این 300 نفر حامل سر را نیز در بم و با نظارت حاکم آن شهر سر بُریدند و از سرهای این نهصد تن، کله‌مناری در بم برپا کردند.

منبع: تاریخ روضه الصفای ناصری، جلد نهم، رضاقلی خان هدایت

#پ_ن ۱ نکته جالب اینکه احتمالا رضاقلی خان هدایت به جهت ترس از سلاطین قاجار در ادامه وصف جنایات و وحشیگری‌های آغامحمدخان قاجار مینویسد:

حضرت آقامحمدخان در کمال صحت نیت و پاکی طویت بود. در فرائض و نوافل مبالغه داشت و پیوسته در خلا و ملا طالب مقام شهادت بود و در این مملکت‌ستانی تایید خداوندی داشت.

طویت = اندیشه، ضمیر، سرِ درون
فرائض = واجبات دین
نوافل = عبادات مستحب
مبالغه = زیاده‌روی

وی حتی از لغت آغا استفاده نکرده و آقا را برای آغامحمدخان بکار برده است.

#پ_ن ۲ روضه الصفا در هشت جلد اثر محمدبن خاوند شاه‌ مورخ قرن نهم هجری میباشد. در دوره قاجار رضاقلی خان هدایت دو جلد دیگر به این اثر با عنوان تاریخ روضه الصفای ناصری افزود که حوادث تاریخی را از آغاز دوره صفویه تا پایان عمر مورخ شرح میدهد.

" کانال تاریخ ایران و جهان "

👇👇👇👇👇

🌍 @Official_history