📝 چرا مدل تأمین مالی مسکن مهر مورد تندترین انتقادها قرار میگیرد؟!

📝 چرا مدل تأمین مالی مسکن مهر مورد تندترین انتقادها قرار میگیرد؟! | پرسش سوم از رئیس جمهور و منتقدان:

❔ آیا علت تورم شدید در دوره ۹۲-۱۳۹۰ مسکن مهر بوده است؟

🔸 در بخشهای گذشته نشان دادیم که در دوره اجرای #مسکن_مهر هیچ اتفاق خاصی در رشد نقدینگی و #پایه_پولی کشور در مقایسه با سالهای گذشته نیفتاد. روند رشد #نقدینگی و پایه پولی در دوره مسکن مهر در مقایسه با قبل و حتی بعد از آن، تقریبا مشابه است. به همین دلیل است که پرش ناگهانی در نرخ تورم در سالهای ۹۱ و ۹۲ را نمی‌شود به عامل "پایه پولی" نسبت داد. اقتصاد ایران تا قبل از سال ۱۳۹۰ و همچنین در یک بازه چهل ساله، بطور متوسط ۱۶ درصد تورم را تجربه کرد. در همین مدت ۴۰ ساله، رشد پایه پولی ۲۱ درصد و رشد نقدینگی ۲۵ درصد بود (بطور متوسط). در دوره ۹۲-۱۳۹۰ تقریباً شاهد همان اندازه رشد پایه پولی و نقدینگی هستیم، اما نرخ تورم ناگهان ظرف سه سال از ۱۲ درصد به ۳۵ و در بعضی ماهها به ۴۰ درصد می‌رسد. در آن دوره زمانی چه اتفاق تازه‌ و متفاوتی افتاد که نرخ تورم اینچنین غیر متعارف بالا رفت؟

🔸 اتفاقی که در این دوره افتاد، افزایش ناگهانی در نرخ ارز، کاهش در واردات مواد اولیه و افت درآمد نفت همگی به خاطر وضع تحریم‌های وسیع بین المللی بود که علاوه بر تأثیرات واقعی و مستقیم بر تورم، با ایجاد فضای عدم اطمینان و تحریک فعالیت‌های سفته‌بازانه (افزایش سرعت گردش پول) بویژه روی ارز و مسکن به میزان بیشتری بر نرخ تورم دامن زد. در حقیقت تورم این دوره یک تورم اصطلاحاً «طرف عرضه‌ای» است، نه تورم «طرف تقاضایی».

🔸 در اقتصاد، تورمی که ناشی از محدودیت‌های طرف عرضه و افزایش هزینه‌های تولید مثلاً از محل یک تکانه خارجی است را با عنوان «رکودتورمی» می‌شناسند. مقامات سیاسی و تحلیل‌گران اقتصادی حتی در درون جریان اصلی، بارها به واقعیت «رکود تورمی» در آن مقطع اشاره کردند. اما آنها هیچوقت توجه نکردند که وقتی می‌گویند «رکود تورمی»، این یعنی تورم از منشأ طرف عرضه، نه تقاضا. تورم‌های ناشی از رشد حجم پول، تورم‌هایی شیرین و توأم با رونق هستند زیرا این تورم توأم است با افزایش پول دست مردم، بالارفتن درآمد آنها و ایجاد فشار تقاضا از محل خرید بیشتر. این چیزی نبود که در دوره ۹۲-۱۳۹۰ اتفاق افتاد، زیرا در آن دوره طرف تقاضا در اقتصاد ایران تضعیف شده بود.

🔸 مسکن مهر تنها می‌تواند بخشی از تورم سالهای ۹۰ تا ۹۲ را توضیح دهد، یعنی همان بخش از تورم که در سالهای قبل هم وجود داشت و طبعا یکی از عوامل آن رشد حجم پول بود. این تورم چیزی نزدیک به ۱۶ تا ۱۷ درصد، یعنی همان تورم متوسط اقتصاد ایران است. بیش از دو برابرشدن نرخ تورم و رسیدن آن به حدود ۴۰ درصد، ناشی از یک اتفاق یا تکانه جدید است، نه چیزی که همواره به اندازه کمابیش مشابهی در اقتصاد ایران وجود داشته و در این دوره هم هیچ تفاوتی نسبت به گذشته نداشته است (یعنی رشد حجم پول).

🔸 نتیجه آنکه #تورم سالهای ۹۰ تا ۹۲ محصول وضع تحریم‌های سنگین، کاهش درآمد نفتی، شوک نرخ ارز و به دنبال آن، تشدید این مشکلات به سبب سفته‌بازی سرمایه‌داران کلان و بانکها روی ارز و ملک بود، نه مسکن مهر؛ چرا که:

☝🏻 اولاً نرخ رشد پایه پولی و نقدینگی در این مقطع تفاوتی با گذشته ندارد، حال آنکه تورم تفاوت چند برابری کرده است.
✌🏻 ثانیاً تورم‌های پولی تورم‌هایی توأم با رونق و تقویت طرف تقاضا (بهبود مصرف خصوصی و دولتی، سرمایه‌گذاری خصوصی و دولتی) هستند، حال آنکه تورم آن مقطع هرگز چنین خصوصیاتی نداشته است.

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg