📝 چرا مدل تأمین مالی مسکن مهر مورد تندترین انتقادها قرار میگیرد؟!

📝 چرا مدل تأمین مالی مسکن مهر مورد تندترین انتقادها قرار میگیرد؟! | پرسش چهارم از رئیس جمهور و منتقدان:

❔ چرا با وجود توقف استقراض از بانک مرکزی برای مسکن مهر، همچنان طی 5 سال گذشته شاهد رشد بالای نقدینگی و پایه پولی بودیم؟

▫️ دانستیم که :
اولاً پس از توقف مسکن مهر و در عین تلاش دولت برای ممانعت از رشد حجم پول، رشد نقدینگی و پایه پولی همچنان ارقامی بالا را تجربه کرد
ثانیاً رشد حجم پول در ایران به خاطر فشارهای هزینه‌ای و تورم ناشی از شوک خارجی، غیر قابل اجتناب و درونزا بود.

🔸 علت رشد #پایه_پولی و نقدینگی در عین توقف مسکن مهر، همین عدم توجه به واقعیت «درونزایی پول» بود. در شرایطی که اقتصاد بخاطر هزینه های بالاتر، پول بیشتری می‌طلبد و مصارف پولی بانکها و مردم بیشتر شده است، تلاش برای کنترل نقدینگی بی نتیجه بوده، و اصرار بر کنترل پایه پولی - که بیش از نقدینگی در کنترل دولت است - هم بی اثر می‌شود. اگر دولت و مقامات پولی در شرایط رشد درونزای مصارف پول، بر کنترل حجم پول و توقف رشد پایۀ پولی اصرار کنند، اتفاقی که افتاده و می‌افتد این است:
کسری‌های دائمی و سیستمی بانکها، آنها را به سوی استقراض از بانک مرکزی و اضافه برداشت سوق می‌دهد. بانک مرکزی یا باید نیاز بانکها را تأمین کند (یعنی پایه پولی بدهد) یا باید شاهد سقوط بانکها، هجوم مردم به بانکها و بحران هراس و اضطراب بانکی شود. این دومی اصلا انتخاب مطلوبی نیست، لذا بانک مرکزی ناچارا با بانکها از در مسامحه و مدارا وارد می‌شود و بدهی بانکها به بانک مرکزی هم روز به روز زیاد می‌شود.
t.me/TM_media/257

🔸 نمودار #پیوست می‌گوید پولی که دولت و #بانک_مرکزی از تزریق آن بابت مخارج عمومی (نظیر مسکن مهر) فراری بوده‌اند، به شکلی دیگر این بار از طریق اضافه برداشت بانکها و دادن خط اعتباری به آنها عرضه شده است. این رازِ عدم توقف رشد پایه پولی در ایران در عین توقف مسکن مهر است.
همه این تحلیل‌ها به معنای این است که کاری که مسکن مهر کرد، این بود که به رشد درونزا و ناگزیر در پایه پولی جهت داد. اگر #مسکن_مهر نبود باز هم پایه پولی کمابیش با ارقامی مشابه، اما بی خاصیت و بدون ایجاد رونق اقتصادی، افزایش می‌یافت؛ همان اتفاقی که چهارسال اخیر بوقوع پیوست.

📲 با دوستانتان به اشتراک بگذارید 👇🏻👇🏻
t.me/joinchat/AAAAAD58ps1HeFuxDo8kBg