این روزها کسب و کار خطرناک نیست؟

این روزها کسب و کار خطرناک نیست؟

این روزها دوستان زیادی از من این سوال را میپرسند که با توجه به وضعیت بحرانی فعلی، آیا ادامه کسب و کار در ایران خطرناک نیست؟

باید بگویم که شرایط ایران بیش از ۴۰ سال است که در بحران قرار دارد، پس شما باید به این شرایط عادت کرده باشید. درواقع با توجه به نوسانات ارزش پول ملی، سرمایه ‌گذاری ‌هایی که درآمد آنها ریالی بوده و دوره بازگشت بلند مدتی دارند، پیشنهاد نمیشوند. ولی فراموش نکنید که وجود بحران و نوسانات ریالی معمولا موقعیت خوبی را برای رشد بسیاری از کسب و کارها ایجاد میکند، زیرا از طرفی صاحبین کسب و کارهای بزرگ در این شرایط برای کاهش ریسک، میدان را به نفع کسب و کارهای کوچک خالی میکنند. از طرف دیگر ماهیت چالاک کسب و کارهای کوچک، بازگشت و چرخش سرمایه را میتواند سریع کرده و سود خوبی را برایشان فرآهم سازد.

پورتفولیو بسازید!

درشرایط عدم قطعیت، بهترین استراتژی ساخت پورتفولیو است. مثلا:
۲۰ الی ۳۰ درصد از سرمایه خود را تبدیل به دارایی های متغیر متصل به نرخ ارز کنید. مثل ارز، طلا، ملک، خودرو. (در شرایط ثبات اقتصادی این بخش بهتر است در حدود ۱۵ درصد باشد)
۳۰ درصد از سرمایه خود را در بخش کم ریسک کسب و کارتان سرمایه گذاری کنید، مثل خرید کالاهایی با دوره بازگشت سرمایه سریع و یا تولید سفارشی محصول با دریافت پیش پرداخت.
۲۰ درصد از سرمایه خود را در بخش با ریسک متوسط قرار دهید. مثل تولید و انبار کالاهایی با احتمال فروش بالا، خرید مواد اولیه و ...
۲۰ درصد از سرمایه خود را در بخش پر ریسک سرمایه گذاری کنید، مثل شرکت در مناقصات و استعلامهای دولتی، خرید سهام، فروش اعتباری و البته همگی با سود بالای ۵۰ درصد.
۱۰ درصد از سرمایه خود را نقد نگه دارید.(در شرایط ثبات اقتصادی این بخش بهتر است در حدود ۲۵درصد باشد).

اخبار منفی و بد را گوش نکنید!

هیچ چیز به اندازه آرامش و تمرکز شما را به هدفتان نزدیک نمیکند. اخبار بی‌بی‌سی و منوتو و ... را برای پیرمردهایی بگذارید که برای زنده بودن نیاز به هیجان دارند. آنها با دیدن و شنیدن این اخبار فقط آه میکشند، همانطور که با دیدن دختران جوان و زیبا آه میکشند. شما مرد عملید نه آه کشیدن ؛)

برای خود استراتژی داشته باشید!

بعدا در چند پست درباره استراتژی های دوران عدم قطعیت بطور کامل برایتان مینویسم. فقط فعلا اینرا بدانید که در طوفان دریانوردی کردن، مرد دریا میخواهد و علم و عکس‌العمل. وگرنه در دریای آرام و آسمان آفتابی، دریانوردی را همه دوست دارند. در طوفان است که رقبای کم خِرَد و شکننده شما از میدان بدر میشوند و ابرشرکتهای پولدار و شکم سیر از دریانوردی منصرف. پس با درایت حرکت کنید و سهم خود را از این اقیانوس آبی، ولی طوفانی صید کنید.

خود را سبک کنید!

این روزها زمان سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه و بازاریابی های پرخرج و تشریفات اداری نیست. اگر تا دیروز کسب و کار شما با ۳۰ نفر اداره میشد، شک نکنید که امروز با ۱۰ نفر هم میتواند اداره شود. با این تفاوت که هزینه های ثابت شما یک سوم شده است.
این روزها حتی بجای آبدارچی، خود کارمندان میتوانند در نظافت و ریختن چای مشارکت کنند. شرکت در نمایشگاه ها و چاپ کاتالوگهای گران و ... را تعطیل کنید و بجای آنها از شبکه های اجتماعی بهره ببرید.

عمودی یا افقی؟!

این روزها اولویت اول شما باید نفوذ در بازار و سپس توسعه بازار و درآخر توسعه محصول جدید باشد. محصول جدید نیازمند منابع زیاد مالی و زمانی است و این بازار طوفانی وقتی برای اینکار برای شما باقی نمیگذارد. کمتر دریانوردی در میان طوفان به فکر صید مروارید می‌افتد، طوفان زمان صید ماهی‌های بزرگ و سردرگم است.

تمرکز کنید!

و آخرین نکته اینکه تمرکز کنید. طوفان تمرکز میخواهد و نه رویا پردازی. به عنوان یک خلبان آماتور، به شما میگویم که هیچ خلبان عاقلی در میان ابرهای طوفانی به فکر زدن مخ میهماندار پرواز نیست، حتی اگر طرف ملکه زیبایی سال باشد. پس تمرکز کنید.

سهند بهنام (کارآفرین حوزه آینده پژوهی و داده‌کاوی)
تیرماه ۱۳۹۹