📈احداث خط آهن چقدر و چگونه موجب توسعه می‌شود؟

📈احداث خط آهن چقدر و چگونه موجب توسعه می شود؟

🔹یکی از بهترین پژوهش های انجام شده بر روی میزان و مکانیزم اثر گذاری زیر ساخت هایی چون جاده و خط آهن مقاله "دیو دونالدسون" فارغ التحصیل مدرسه اقتصادی لندن است‌. وی به واسطه این مقاله ارزشمند توانست کرسی استادی دانشگاه استنفورد را بدست آورد.
🔹دونالدسون در مقاله خود به این سوال مهم پاسخ داده است: منافع حاصل از ساخت راه آهن چقدر است و این منافع چگونه حاصل می شوند.
🔹برای پاسخ به این سوال او به جمع آوری داده های مربوط به قیمت و کالاها و اتصال خطوط آهن به میزان بیش از 67هزار کیلومتر در دوران استعماری هند و در فاصله سالهای 1853 تا 1930 پرداخته است. اگرچه دونالدسون از رگرسیون ساده استفاده کرده است اما تستهای متعدد به واسطه داشتن داده های مناسب و کامل موجب شده است وی بتواند مشکلات درونزایی مدل را حل کند.
یافته های دونالدسون نشان می دهد :
🔹اتصال به خطوط آهن موجب افزایش 20 درصدی درآمد کشاورزی شده است و نوسانات قیمت محصولات در مناطقی که به راه آهن متصل شده اند کاهش معنی داری داشته است. جالب ترین نتیجه دونلدسون اما مکانیزم تاثیر گذاری اتصال خطوط آهن است. به این ترتیب که وقتی متغییر میزان مبادله به رگرسیون اظافه می شود، ضریب احداث راه آهن کوچک و بی معنی می شود.
این نتیجه نشان می دهد، منافع حاصل از تجارت تقریباً تمامی اثر احداث راه آهن را در خود دارد.
🔹نتیجه گیری سیاستی : با توجه به مکانیزم اثر گذاری این زیر ساخت باید محاسبه کرد که اجرای چنین پروژه هایی تا چه میزان منافع حاصل از تجارت را افزایش خواهد داد و آیا اصولا موانع حمل و نقل و تجارت درون کشور یا بین کشوری تا چقدر بهبود می یابد. در بخشی از مقاله سرعت جابه جایی در شرایط پیش از احداث خط آهن 30 کیلومتر در روز و پس از آن 600 کیلومتر در روز برآورد شده است!
🔹آمارها نشان میدهد سهم بیش از 10 هزار کیلومتر راه آهن در حمل ونقل بار در شرایط حاضر زیر 10 درصد است و در افق چشم انداز 2025 قرار است به 30 درصد برسد. که برای اینکار لازم است همین میزان دیگر خط آهن ایجاد شود. اکنون راه آهن ایران به کشورهای ترکمنستان، ترکیه و پاکستان متصل شده و قرار است اتصال راه آهن ایران به جمهوری آذربایجان، افغانستان و عراق عملی شود.
🔹در کشوری که انرژی با قیمت نسبتاً ارزانی در دسترس است مصرف 1 به 6 خطوط ریلی نسبت به حمل و نقل جاده ای، بعید است مزیت چشمگیری برای حمل به شمار آید اما می باید عوارض خارجی مانند آلودگی و تصادفات جاده ای را نیز در تحلیل مورد ارزیابی قرار داد تا بودجه دولتی به درستی مصرف شود. به وضوح تحلیل هزینه فایده چنین طرح هایی نیازمند مطالعات جدی است.
https://goo.gl/wxPBxC

🔹متن کامل مقاله دونالدسن:
https://goo.gl/utWmuJ

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari