️استراتژی «مدارا»، سنجه قالب و استراتژی «تغییر خرد»، «مقاومت»، «مبادله» مواجهه دیگر زنان طلبه در مناقشات زناشویی است

️استراتژی «مدارا»، سنجه قالب و استراتژی «تغییر خرد»، «مقاومت»، «مبادله» مواجهه دیگر زنان طلبه در مناقشات زناشویی است

♦️استراتژی «مدارا»، سنجه قالب و استراتژی «تغییر خرد»، «مقاومت»، «مبادله» مواجهه دیگر زنان طلبه در مناقشات زناشویی است

♦️موقعیت اجتماعی زنان طلبه در حال تغییر است

✔️در نشست «زیست روزمره زنان طلبه» مطرح شد ؛

🔸استراتژی «مدارا»، سنجه قالب مواجهه زنان طلبه با مناقشات است. هدف آنها از این رفتار، حفظ بنیان خانواده و به ویژه برقراری آرامش و امنیت فرزندان در محیط خانه است.

🔹 استراتژی «تغییر خرد»، راه دیگر آنها در مواجهه با مناقشات است. آنان معمولا در سن پایین ازدواج کرده و خودشان را با اخلاق و خصوصیات همسرشان وفق می دهند. این گروه معتقدند باید شبیه همسرشان رفتار کنند چرا که او منطقی فکر می کند.

🔸 استراتژی بعدی «مقاومت» است. این حالت زمانی بروز پیدا می کند که این گروه از زنان، استراتژی مدارا را آنقدر ادامه می دهند که با واقعیت زندگی روبرو شده و کنش های مقاومتی مثل ابراز خشم و نارضایتی، مثل ترک موقت خانه به نشانه اعتراض را از خود بروز می دهند، اما این استراتژی نیز تغییری حاصل نمی کند و موقتی است.

🔹استراتژی «مبادله» یکی از بهترین استراتژی های زنان طلبه در زندگی است. این استراتژی از نوع سازگارانه و اطاعتی است و در عین رعایت آموزه های حوزوی، آنان منافع خود را نیز در نظر می گیرند. فرزندآوری و تربیت فرزند به شیوه ای که در حوزه آموخته اند نوعی بده بستان و مبادله است. شاید آنها اجازه کار بیرون از خانه را نداشته باشند اما می توانند نقش خود را به عنوان مادر و در تربیت فرزندشان با توجه به آموزه های حوزوی انجام دهند. در این حالت، آنها احساس مفید بودن می کنند.

🔸در خانواده های طلبه، دو اصل «اطاعت زن» و «قوامیت مرد» فاکتورهای مهمی هستند که در مواجهه زنان با مناقشات لحاظ می شود.

🔹 موقعیت اجتماعی زنان در ساحت حوزوی در حال تغییر است. بخشی از این تغییر به دست خودشان و بخشی به دلیل تغییر عوامل اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی است. بعضی از درون حاصل و بعضی از بیرون حوزه به وجود آمده و بعضی داخلی و بعضی روندهای جهانی است.

🔸اما همه اینها یک تغییراتی در حوزه علمیه ایجاد می کند. چراکه موقعیت زنان در حوزه علمیه، پیامدهایی دارد و سرنوشت دیگری برای حوزه علمیه رقم می زند. این تغییرات خوب است. چراکه یک بی صدایی، صدا پیدا می کند. یک حاشیه به مرکز می آید و علوم اجتماعی از این دفاع می کند که باید به همه تریبون بدهیم.

🔹با توجه به مردسالار بودن فضای حوزه و نقش محدود زنان در ایفای فعالیت های مربوط به زنان نه فعالیت های بالاتر و عام تر، این مسئله چهار بُعد دارد. یک بُعد آن مدیریتی است که خود خانم ها در سیاست گذاری و قانونگذاری و همچنین در اداره نهادهای مربوط به طلاب زن، نقش ثانویه دارند چراکه نقش ها را مردها تعریف کرده اند. از طرفی، حوزه هایی که برای فعالیت آنان تعیین می شود تا کار کنند، باز به موضوعات زنانه محدود است.

🔸این زنان در زمینه ارتقا و چشم انداز نیز به سقف پایینی محدود شده اند. یعنی در نهایت، این توقع از آنان می رود که مجتهد باشند نه بالاتر. همچنین در ایفای نقششان در ساحت اجتماعی نیز دوباره زنان را محدود به ایفای نقش های اجتماعی شان می کنند نه نقش های عام تر.

🔹 این باعث شده است که زنان طلبه در فضاهای مجازی اقدام به اعتراض کنند. مشخص است که این شرایط، مطلوب آنها نیست اما اعتراض های آنها تبدیل به یک جریان و مطالبه گری اجتماعی نیست و محدود به گروه کوچکی می شود.

🔸متن کامل🔸

http://www.irna.ir/fa/News/83319061/

🔰منبع: طلبه بانو

@religionandsociety