🔴واکاویِ مسائل زیست محیطی با رویکرد مکتب انتقادی فرانکفورت. مظفری بایعکلایی

🔴واکاویِ مسائل زیست محیطی با رویکرد مکتب انتقادی فرانکفورت
@sahatzist
🖋هدی مظفری بایعکلایی
↙️مکاتب و اندیشه های سیاسی گوناگونی نسبت به مسائل زیست محیطی در جهان وجود دارد و بررسی تمام آن ها از حوصله ی این نوشتار خارج است. امّا در راستای نگاهی مختصر بر سیر اندیشه‌ها، می‌توان بیان داشت که یکی از اثرگذارترین اندیشه‌های سیاسی در باب مسائل زیست‌محیطی، مکتب انتقادی فرانکفورت است. مکتبی که نمی‌توان به سادگی از آن گذشت! «رابرت کاکس» برای نخستین بار نظریه‌ی انتقادی را وارد روابط بین‌الملل کرد و «مارک هافمن» امیدوار بود که این نظریه بتواند آینده‌ی روابط بین‌الملل را در دست داشته باشد. مکتب انتقادی یکی از با نفوذترین و مهم‌ترین مکاتب فکری قرن بیستم بوده است که از مشاجرات فکری بر سر تفکرات فلسفی و جامعه‌شناختی فیلسوفان شهیر قرن پیش در بین گروهی از مارکسیست‌هایی که مرتبط با دانشگاه فرانکفورت بودند، پیدا شد. اندیشمندانی که در مؤسسه‌ی پژوهش‌های اجتماعی گرد آمده بودند. این مؤسسه در سال 1930 میلادی در نیویورک تأسیس شد و در زمان همان مؤسسه‌ی پژوهش‌های اجتماعی دانشگاه فرانکفورت بود که به دلایل سیاسی نتوانست در آلمان فعالیت کند و به منظور پژوهش در اندیشه‌های مارکسیستی در شرایط ضعف و افول جنبش‌های کارگری و عدم وقوع انقلاب‌های سوسیالیستی در دوران پس از جنگ اول ایجاد شده بود.
@sahatzist
↙️در حال حاضر، در سطح جهان تحوّلاتی در ترکیب شیمایی جو، تغییرات اکولوژیکی و تنوّع ژنتیکی گونه‌های مختلف حیات بر کره‌ی زمین، در حال اتّفاق است که هم از نظر جنبه‌های حیاتی و هم از نظر ریتم، پیشینه‌ای برای آن نمی‌توان متصور شد. بنابراین نظریه‌پردازان مکتب انتقادی این سؤال را مطرح می‌کنند که اگر امنیت‌سازی دارای ابعاد گوناگونی است؛ حفظ و بقاء جامعه‌ی بشری چه جایگاهی دارد؟ این افراد نسبت به تسریع رشد فعالیت‌های اقتصادی و عدم توجه سرمایه‌داری به روندهای زیست‌محیطی ابراز نگرانی کرده‌اند. تهدیدات ناشی از تولید فزاینده و توسعه‌ی سریع و هم‌چنین منابع تجدیدناپذیر و منازعات منطقه‌ای از جمله تهدیدات اصلی در این زمینه به شمار می‌روند. بحران هویت اجتماعی ناشی از پناهندگی، مهاجرت و حاشیه‌نشینی که دلیل عمده‌ی آن را در دهه‌های اخیر می‌توان تخریب محیط‌زیست دانست، موج جدیدی از نگرانی‌های دستیابی به امنیت پایدار جهانی را ایجاد نموده است. یکی دیگر از دلایل ظهور جنبش‌های اجتماعی در قالب مکتب انتقادی را می‌توان فقدان منابع اقتصادی ناشی از تخریب محیط زیست دانست. از مهم‌ترین اندیشمندان این مکتب؛ ماکس هورکهایمر، تئودور آدورنو، هربرت مارکوزه، والتر بنیامین و یورگن هابر ماس هستند.
@sahatzist
منبع: فراتاب
برای خواندن ادامه مطلب روی INSTANT VIEW بروید.👇

نکته: برای دسترسی به لینک زیر با رایانه از فیلتر شکن استفاده کنید اما در صورتی که از تلفن همراه استفاده می کنید نیازی به فیلترشکن ندارید.
yon.ir/szoEP