محیط زیست و ارزشهای فرامادی. قسمت دوم

محیط زیست و ارزشهای فرامادی
قسمت دوم

✒شهروز فروتن كيا- جامعه شناس


خرد متعارف به مدت طولانی بر این ایده بود که نگرانی شهروندان به کیفیت محیط زیست به کشورهای ثروتمند محدود است. هم دانشگاهیان و هم سیاستمداران بر این فرض اند که ساکنان کشورهای فقیر، با جلب رضایت مادی خود برای حمایت از ارزش‌های فرامادی، به حفظ محیط زیست ترغیب خواهند شد.
به منظور اثبات این مدعا، مطالعات مقایسه ای و کمّی در مورد نگرش ها و عقاید محیطی در فرهنگ‌هاي کشور های مختلف صورت توسط اينگلهارت صورت گرفته است.
در 1995، اینگلهارت یک مقاله در مورد حمایت عامه برای حفظ محیط زیست براساس نتایج 1990-1993 پيمايش ارزش‌هاي جهاني (wvs) منتشر کرد. موج اول تقریباً سرتاسر جهان و بیش از 40 کشور را پوشش داد که شامل تقریباً 70درصد جمعیت جهان می‌‌شد. این پیمایش دامنۀ وسیعی از ملت ها را در منطقۀ محدودی از جغرافیا به‌ویژه سطوحی از رفاه را در برگرفت. درحالی‌که اینگلهارت هرگز همبستگی بین مقیاس رفاه ملت ها و نگرش های جمع آوری‌شده در میان ملت ها را گزارش نکرد. تنها در یک جدول درصدهایی از پاسخ‌های محافظت محیط زیست را برای هر کشور جمع‌آوری کرد. الگوی کلی واضح بود؛ روابط اندکی بین رفاه و بیان نگرانی زیست‌محیطی درون نمونۀ بزرگ ملتها وجود داشت.
البته انتقاداتي به اين ديدگاه هم شده است. بايد گفت درحالی‌که ساکنان ملت های فقیر برای آلودگی هایی که سلامت آنها را تهدید می کند، اغلب برای اعتراض و به‌ویژه اعتراض به ضرورت منابع طبیعی برای معیشت‌شان تحریک می شوند. گاهی آنها به دلیل فرهنگ غیر مادی گرایانه‌شان، دلایل مذهبی و سنتی، مخالف تخریب محیط زیست هستند.

وقتی مسائل جهانی مواردی مانند کاهش تنوع زیستی، تخریب لایۀ ازن و گرم‌شدن کرۀ زمین را اضافه کنید، مشکلات بین تهدیدات زیست‌محیطی مادی‌گرایانه و ملت‌های فقیر و نگرانی زیست‌محیطی در ملت‌های غنی، حتی بیشتر غیر قابل دفاع می¬شود. نقش پیچیدۀ رسانه، علم، وساطت دولت، آموزش و سازمان‌های زیست‌محیطی در افزایش آگاهی محلی، ملی و مسائل جهانی را توجه کنید .
بنظر مي رسدهم رشد فعالان محیط زیست حرفه‌ای و هم حمایت عامه از حفظ محیط زیست، امروزه پدیده ای جهانی است و حتی اگر تاکنون محدود به کشورهای مرفه جهان بوده است، اکنون کمتر این‌گونه است.
@shahrouzforoutankia1968