اگر در جمله‌ی پیرو از کلمات و عباراتی مانند «اگرچه»، «هرچند»، «با آنکه»، «باوجوداینکه» و … استفاده شود، در جمله‌ی پایه نیازی به کل

اگر در جمله‌ی پیرو از کلمات و عباراتی مانند «اگرچه»، «هرچند»، «با آنکه»، «باوجوداینکه» و... استفاده شود، در جمله‌ی پایه نیازی به کلمات و عباراتی مانند «اما»، «ولی»، «لیک»، «با‌این‌حال»، «باوجود‌این» و... نداریم.
مثلاً، در جمله‌ی «اگرچه تولید ملی ایران از تحریم‌ها آسیب دیده است، باوجوداین نشانه‌هایی از رشد اقتصادی دیده می‌شود» نیازی به استفاده از عبارت «باوجوداین» نیست. این جمله را می‌توانیم به این صورت بنویسیم: «اگرچه تولید ملی ایران از تحریم‌ها آسیب دیده است، نشانه‌هایی از رشد اقتصادی دیده می‌شود.» جمله‌ی دوم فصیح‌تر و سلیس‌تر است.


دو نکته‌ی مهم:

۱)
نباید جملات پایه و پیرو را اشتباه گرفت. در موارد این‌چنینی درواقع جمله‌ی دوم جمله‌ی «پایه» است و جمله‌ی اول جمله‌ی «پیرو». در مثالی که آورده شد «اگرچه تولید ملی ایران از تحریم‌ها آسیب دیده است» جمله‌ی پیرو است و «نشانه‌هایی از رشد اقتصادی دیده می‌شود» جمله‌ی پایه.

۲) در این‌گونه موارد بحث بین «درست» و «غلط» نیست. مثال‌های زیادی از ادبیات کلاسیک ما وجود دارد که در جمله‌ی پیرو آن‌ها «اگرچه» و نظایر آن و در جمله‌ی پایه‌ی آن‌ها «اما» و نظایر آن آمده است:

✔️ اگرچه هلاک میان هر دو مشترک است اما عذر نابینا به نزدیک اهل خرد و بصارت مقبول‌تر باشد. (ابتدای کلیله و دمنه، و هو من کلام بزرجمهر البختکان)

✔️ قوت غذاکننده اگرچه نگه‌دار تن است لکن تن را به حرارت نگه دارد. (مصنفات باباافضل کاشانی)

✔️ گرچه ساعد شاهان بود نشیمن باز/ ولی به کام دل باز آشیان باشد (ابن یمین)

✔️ گرچه دل خراب من از می عشق مست شد/ لیک صبوح وصل را نعره به هوش می‌زند (عطار)

✔️ گرچه این دو مختلف خیر و شرند/ لیک این هر دو به یک کار اندرند (مولوی)

✔️ اگرچه زنده‌رود آب حیات است/ ولی شیراز ما از اصفهان به (حافظ)

✔️ لطف خوبان گرچه دارد ذوق بیش از بیش، لیک/ حالتی دیگر بود بیداد بیش از بیش را (وحشی بافقی)


خلاصه‌ی مطلب: استفاده‌ی هم‌زمان از «اگرچه» و نظایر آن در جمله‌ی پیرو و «اما» و نظایر آن در جمله‌ی پایه اشتباه نیست اما ضروری هم نیست.
@Virastaar