توصیه به همکاران

توصیه به همکاران #ناشر

این روزها، دغدغه‌ی بسیاری از ناشرها این است که زمان آغاز نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران کی خواهد بود. پیش‌تر قرار بود این نمایشگاه فروردین ۹۹ آغاز به کار کند، اما بعد اعلام شد که به بعد از ماه رمضان (یعنی به خرداد ۹۹) موکول شده است.
همه می‌دانیم که نمایشگاه کتاب تهران نقطه‌ی عطف فعالیت‌های ناشران در طول سال است و نقش تعیین‌کننده‌ای در برنامه‌ریزی‌های آن‌ها دارد، اما واقعیت این است که #کرونا خطری واقعی و جهانی است و شوخی‌بردار نیست. حتی اگر بیماری تا خرداد کنترل شود، برگزاری‌ تجمعاتی مثل نمایشگاه کتاب می‌تواند دمیدن بر آتش زیر خاکستر باشد و دوباره بیماری را شعله‌ور کند. من بعید می‌دانم ــ در بهترین شرایط ــ دست‌کم تا نیمه‌ی دوم سال آتی امکان برگزاری بی‌خطر یا کم‌خطر تجمعات گسترده مثل نمایشگاه (که چند میلیون نفر در آن حضور می‌یابند) وجود داشته باشد. در آن ماه‌ها هم مشکلات و موضوعات دیگری (مثل سرما و بارندگی‌های فصلی، نزدیکی به زمان نمایشگاه کتاب بعدی و...) پیش رو خواهد بود و چه‌بسا موعد ایدئالی برای نمایشگاه پیدا نشود و یا اگر بشود، نمایشگاه خارج از روال معمول و با حضور کم‌رنگ‌تر مردم برپا شود.
من هم می‌دانم همه روی فروش و نقدینگی نمایشگاه حساب کرده‌اند و به پشتوانه‌ی آن چک‌های زیادی برای بعد از نمایشگاه کشیده‌اند. می‌دانم لغو نمایشگاه یا تأخیر در برگزاری آن یعنی ورشکستگی بعضی ناشران و مواجه شدن بعضی دیگر از آن‌ها با مشکلات بسیار جدی. اما همیشه اولویت #سلامتی مردم است و #کرونا بلایی است که نه‌تنها صنعت نشر و نه‌تنها اقتصاد ایران بلکه قاطبه‌ی فعالیت‌های اقتصادی در سراسر کره‌ی زمین را دچار مشکلات جدی کرده و هنوز هم ابعاد واقعی خسارات آن مشخص نیست.

ما ناشرها، به‌رغم همه‌ی مشکلات و توقعات، باید واقع‌بین باشیم و واقعیت را بپذیریم تا بتوانیم دست‌کم تا حدی بر آن غلبه کنیم. پیشنهاد من این است از همین الان فرض را بر این بگذارید که نمایشگاه کتاب سال آینده برگزار نخواهد شد. این موضوع را به‌شکل یک بحران در کسب‌وکارتان ببینید و سعی کنید از همین الان طوری برنامه‌ریزی کنید که با کمترین ضرر و زیان از آن عبور کنید. سعی کنید خلأ نمایشگاه را با تقویت شبکه‌ی #پخش و #کتاب_فروشی_ها جایگزین کنید. اگر ــ به امید خدا ــ مشکل حل شد و نمایشگاه با رونق هر سال برگزار شد ــ که از صمیم قلب آرزو می‌کنم چنین شود و در وهله‌ی اول سلامتی به جامعه بازگردد ــ چه بهتر؛ اگر هم ــ خدای نکرده ــ بحران طول کشید، غافلگیر نشده‌اید و کمتر متضرر شده‌اید. غر زدن و انتظار کشیدن راه‌حل نخواهد بود؛ باید راهکارهای عملی در پیش گرفت.

@Virastaar